GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U istrazi protiv Dumbovića i četvorice Uskok želi ispitati 54 svjedoka

U istrazi protiv Dumbovića i četvorice Uskok želi ispitati 54 svjedoka
PRITVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 21:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U istrazi protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, njegovog sina Darka i trojice poduzetnika zbog nezakonitog pogodovanja Uskok planira ispitati 54 svjedoka, a petorica osumnjičenih pritvoreni su kako na njih ne bi utjecali.

Uz oca i sina Dumbović zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor petrinjskim poduzetnicima Dejanu Dobrečeviću, Zlatku Zagorcu i Goranu Norkoviću.

''Sudac istrage prihvatio je u cijelosti prijedlog Uskoka za određivanjem istražnog zatvora protiv svih okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke'', kazala je u srijedu nakon istražnog ročišta zamjenica ravnateljice Uskoka Snježana Marijanović.

Odvjetnik bivšeg petrinjskog gradonačelnika Dražen Ivanić rekao je da će u nastavku istrage biti ispitano 54 svjedoka. "Za Darinka Dumbovića ispitat će se 17 svjedoka, a za ostale po njih desetak", precizirao je Ivanić.

Dodao je kako planira uložiti žalbu na pokretanje istrage i određivanje istražnog zatvora.

"Smatramo da rješenje o istražnom zatvoru nije osnovano i da nema potrebe saslušavati svjedoke jer je materijalna dokumentacija jasna. Uz to, okrivljenici su u svojoj obrani jasno iskazali tko je i pod kojim uvjetima pobijedio na natječajima te izvodio radove tako da je ovo potpuno neosnovana odluka", dodao je odvjetnik.

Uskok i policija ranije su, ne otkrivajući identitet, izvijestili da bivšeg petrinjskog gradonačelnika sumnjiče da je u dogovoru sa sinom namještao unosne poslove od Grada Petrinje, dok su otac i sin dogovorili s trojicom poduzetnika kako će njihove tvrtke podnositi ponude i potom prepuštati izvođenje radova tvrtki Darka Dumbovića.

Gradonačelnik i njegov sin su pritom, ističe tužiteljstvo, dogovorili s trojicom poduzetnika da će u građevinskoj dokumentaciji prikrivati da je tvrtka Darka Dumbovića stvarni izvođač radova.

Uskok je precizirao da se Dumbovići sumnjiče za četiri namještanja poslova, uključujući građenje platoa radi postavljanja privremenih montažnih objekata za stambeno zbrinjavanje stradalih u potresu.

Pritom su, ističe tužiteljstvo, najprije odabirane ponude trojice poduzetnika koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s Dumbovićima, prepuštali izvođenje radova tvrtki gradonačelnikovog sina.

Tužiteljstvo dodaje da je Darinko Dumbović u dva postupka nabave donosio odluke kojima je odabirao navedene ponuđače, dok je u dva navrata određivao da se inicijalna ponuda uputi točno određenoj tvrtki. Pritom je u jednom navratu davao naloge Zagorcu da prepusti izvođenje radova Dobrečevićevoj tvrtki, a koji je te radove dodijelio tvrtki Darka Dumbovića.

Tvrtka Darka Dumbovića je, nadodaje Uskok, izvelo i naplatilo prepuštene radove, pri čemu su Dobrečević i Zagorac, sukladno dogovoru, sačinili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačenikova sina, a na taj su način osigurali tvrtki Darka Dumbovića poslove u vrijednosti od najmanje 9,1 milijun kuna.

Fotografija: Marko Lukunić, Pixsell

Tagovi: Darinko Dumbović, Darko Dumbović, Zlatko Zagorac, Dejan Dobrečević, Goran Norković
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE