GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Istru više osoba doselilo nego što je otišlo

U Istru više osoba doselilo nego što je otišlo
MIGRACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2019 / 09:13
Autor: SEEbiz
PULA - Broj doseljenih u Istarsku županiju nadomješta negativan prirast koji je zabilježen u 2018. godini. 

Točnije, 1.399 stanovnika 'viška', gotovo je dvostruko više od negativnog prirodnog prirasta koji pokazuje da su prošle godine u županiji preminule 702 osobe više nego što ih se rodilo (1.670).

U Istarsku županiju protekle se godine doselilo više stanovnika nego što ju je napustilo, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio Državni statistički zavod. Istra je 'u plusu' za 1.399 stanovnika, a u tu brojku ubrajaju se doseljeni iz drugih hrvatskih županija te doseljeni iz inozemstva, piše Glas Istre.

Tijekom 2018. godine u županiju je doselilo 4.247 stanovnika, od čega ih je 1.482 stiglo iz drugih županija, a 2.765 iz inozemstva. Odselilo je 2.848 žitelja Istre - u druge dijelove Hrvatske 996 te u inozemstvo 1.852. Od 1.399 Istrana kojih je više na popisu žitelja županije, njih 486 pristiglo je iz drugih županija, a 913 iz drugih zemalja, pokazuje državna statistika.

Usporede li se najnoviji podaci DSZ-a o unutarnjim i vanjskim migracijama s onima o demografskim trendovima koji su objavljeni prošlog tjedna, pokazuje se kako broj doseljenih u Istarsku županiju nadomješta negativan prirast koji je zabilježen u 2018. godini. Točnije, 1.399 stanovnika 'viška' gotovo je dvostruko više od negativnog prirodnog prirasta koji pokazuje da su prošle godine u županiji preminule 702 osobe više nego što ih se rodilo (1.670).

Istarska županija jedna je od tri koja bilježi pozitivan zbroj u unutarnjim i vanjskim migracijama stanovništva. Najviše doseljenika stiglo je u Grad Zagreb (3.242), te u Istarsku županiju (1.399) i Dubrovačko-neretvansku županiju (229 stanovnika). Iz Hrvatske je u inozemstvo iselilo 13.486 stanovnika više nego što se uselilo. Zanimljivo je da se u Hrvatsko uselilo 26.029 stanovnika, među kojima je najviše stranaca - 17.399 ili 39,8 posto. Prema državi iz koje su stigli useljenici, prednjači Bosna i Hercegovina (10.348 osoba, od čega je 2.474 s hrvatskim državljanstvom). Najveći 'manjak' u migracijama stanovništva zabilježen je u 2018. godini u Osječko-baranjskoj županiji (3.542) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (3.101 stanovnika).

Prema podacima Državnog statističkog zavoda u 2018. iz inozemstva se doselilo 33,1 posto hrvatskih državljana i 66,9 posto stranaca, a odselilo se 92,2 posto hrvatskih državljana i 7,8 posto stranaca. Od ukupnog broja odseljenih osoba najviše osoba odselilo se u Njemačku (55 posto).

Tagovi: Istra, Istarska županija, Grad Zagreb
PROČITAJ I OVO
Plenković u Osijeku: Vlada nastavlja sa snažnom podrškom Slavoniji
OSIJEK SLAVI
Plenković u Osijeku: Vlada nastavlja sa snažnom podrškom Slavoniji
OSIJEK -Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u osječkom HNK-u u četvrtak je obiježen Dan grada, a hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da će Vlada nastaviti snažnu podršku Slavoniji, Baranji i Srijemu, kroz politiku koja je počela prije pet godina.
Schallenberg se nakon samo nekoliko tjedana povlači s funkcije austrijskog kancelara
POVLAČENJE
Schallenberg se nakon samo nekoliko tjedana povlači s funkcije austrijskog kancelara
BEČ - Austrijski kancelar Alexander Schallenberg je nakon samo nekoliko tjedana objavio u četvrtak da se povlači s dužnosti predsjednika austrijske vlade.
Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje, a uvode se i drastična ograničenja za necijepljene
OŠTRIJE MJERE
Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje, a uvode se i drastična ograničenja za necijepljene
BERLIN - Predstavnici savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina donijeli su na sastanku u Berlinu u četvrtak odluku o pooštrenju mjera za necijepljene, koje sadrže drastična ograničenja kontakata i pristupa maloprodaji te kulturnim i sportskim natjecanjima, a priprema se i uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa.
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
NADZOR
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
ZAGREB - Utvrđeno je da je USKOK dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju, navode u priopćenju.
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
PAD
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade o padu broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan za 14,5 posto i blagom padu broja hospitaliziranih, iako je pritisak na bolnički sustav i dalje velik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE