GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Lutriji se smije igrati loto, ali ne i kladionica?!

U Lutriji se smije igrati loto, ali ne i kladionica?!
VAN PAMETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 08:55
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Po kavu, sok, čaj ili pivo građani Hrvatske mogu i dalje otići u obližnji restoran, pivnicu, buffet, krčmu, konobu ili klet. Ne mogu je popiti u lokalu, ali je dopuštena isporuka ili dostava, ako je nekomu isplativa.

No, po svemu sudeći oni ugostiteljski objekti koji su registrirani kao caffe barovi ne mogu napraviti to isto, odnosno ne mogu građanima prodati kavu ili čaj koje će onda kupci ponijeti sa sobom doma, na posao ili će je popiti na ulici i parku. Proizlazi to iz pojašnjenja novih epidemioloških mjera što ih je jučer Ravnateljstvo civilne zaštite uputilo lokalnim stožerima u kojima se preciznije navodi što se smije, a što ne. Kafići se promjenama mogu nadati eventualno u budućnosti, nakon što se procijene učinci sadašnjih mjera, piše Novi list.

U drugoj od 16 točaka navodi se da je dostava ili isporuka hrane i pića dopuštena samo »ugostiteljskim objektima navedenim u Odluci, tj. ugostiteljskim objektima iz skupine ‘Restorani’, skupine ‘Catering objekti’ i vrste kavana, pivnica, buffeta, krčma, konoba i klet iz skupine ‘Barovi’«. Pojašnjava se da objektima iz skupine »Objekti jednostavnih usluga« to nije dopušteno te da pojam »piće« obuhvaća i napitke kao što su kava i čaj. Napominje se i da se mjera »zabrane prodaje alkoholnih pića od 22 do 6 sati« odnosi i na ugostiteljske objekte kojima je dopuštena dostava hrane i pića.

Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika kaže da to pojašnjenje znači da vam primjerice u restoranu ili konobi ili pivnici mogu prodati kavu za van, ali da to ne mogu učiniti u kafićima koji su registrirani u posebnoj skupini »caffe barovi«.

Obavijestili su iz Ravnateljstva lokalne stožere i da »rad adrenalinskih parkova nije obustavljen«, kao ni rad bazena i sauna, ali uz obvezu pridržavanja svih propisanih epidemioloških mjera. Iako se u adrenalinskim parkovima okuplja više ljudi s obzirom na to da se većina aktivnosti odvija na otvorenom nije ta odluka toliko nelogična, ali je zanimljivo da građani mogu ići u saunu ili na bazen u zatvorenom, ali da ne mogu vježbati u teretanama. U preporukama se navodi i da je individualno vježbanje na otvorenom dopušteno, no, primjerice, igranje tenisa na otvorenom je onemogućeno s obzirom na to da su rekreacijski centri zatvoreni.

Odluke Stožera izazvale su dvojbu i kod poduzetnika koji se bave povremenim prijevozom putnika, pa je jedan od njih, naš čitatelj, zatražio mišljenje riječkog Stožera Civilne zaštite odnose li se mjere po kojima u javnom prijevozu može biti do 40 posto putnika i na povremeni prijevoz putnika u kombiju koji uz vozačko ima i još osam mjesta.
Iz Stožera Civilne zaštite Grada Rijeke pojasnili su mu da »sukladno odluci Stožera CZ RH od 27. studenoga, taksi prijevoznici osobnim automobilom ili prijevoznici koji obavljaju povremeni prijevoz putnika kombi vozilom ne podliježu ograničenju broja putnika«. Naš sugovornik još čeka odgovor Ravnateljstva civilne zaštite o tumačenju odluka o ograničenjima u javnom prijevozu, jer kako kaže nije siguran da će tu odluku jednako tumačiti i u ostatku Hrvatske gdje povremeno vozi, pa bi mu primjerice u Varaždinu ili Splitu mogli reći da ne može imati kombi pun putnika, te da za njega također vrijedi ograničenje o popunjenosti kapaciteta od 40 posto.

Obustavljen je i rad casina, automat klubova i mjesta za klađenje, ali i lutrijske igre pa je Ravnateljstvo lokalnim stožerima pojasnilo da to znači da se na prodajnim mjestima koja se time bave i dalje mogu prodavati građanima lutrijske igre, ali ne i djelatnosti koje su zabranjene, poput klađenja. Primjerice, to znači da Hrvatska lutrija na svojim prodajnim mjestima može prodati srećku, dopustiti da se ispuni lutrijski listić, ali da mora na tom istom prodajnom mjestu obustaviti ispunjavanje listića za sportsku kladionicu.

Objašnjava Ravnateljstvo i što s kućicama i štandovima, koje se nalaze na trgovima i ulicama tijekom cijele godine, ali posebno je velik njihov broj u vrijeme predbožićnih blagdana.

Napominju da su odlukom Stožera obustavljeni svi sajmovi i drugi oblici gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

– Dakle, sukladno tomu postavljanje i rad takvih štandova ili kućica nisu dopušteni, jasni su iz Ravnateljstva, ali dodaju da je dopušten rad štandova ili kućica koji su radili i prije i koji nisu dio nekog sajma ili priredbe. Napominju da se i pri tome mora voditi računa o mjeri obustave rada ugostiteljskih objekata.

– Prodaja božićnih drvaca nije obustavljena, ali obveza je prodavača da prodaju obavlja uz pridržavanje epidemioloških mjera, a posebice stroge mjere fizičkog distanciranja (2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru), jedno je od pojašnjenja Stožera koje nije nevažno u ovo predbožićno vrijeme, posebice za poduzetnike koji se bave uzgojem jelki i borova. Uz to se napominje da nije obustavljen rad fizičkih osoba koje pružaju uslugu smještaja, primjerice onih koji iznajmljuju sobe, apartmane ili kuće za odmor, iako je u toj djelatnosti aktivnosti zaustavila korona, a ne Vlada.

Što se tiče mjere »obustave održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola« pojašnjeno je da to podrazumijeva i igraonice ili druge vrste organiziranog okupljanja većeg broja djece na jednom mjestu, što se tiče obustave rada obrazovanja i podučavanja, ističu da se to ne tiče individualnog podučavanja, odnosno podučavanja jedan na jedan.

Nisu u Ravnateljstvu zaboravili ni lovce, pa kažu da lov i ribolov nisu obustavljeni, ali napominju obvezu pridržavanja epidemioloških mjera, a posebice stroge mjere fizičkog distanciranja (2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru) te mjere ograničenja broja osoba, odnosno najviše njih deset.

Tagovi: Hrvatska lutrija, Ravnateljstvo civilne zaštite, kladionica, Dražen Oreščanin, Glas poduzetnika
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE