GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Njemačkoj izbila svađa zbog premalo cjepiva

U Njemačkoj izbila svađa zbog premalo cjepiva
SVAĐA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 14:50
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački ministar zdravstva odbacio je u utorak optužbe po kojima se cijepljenje u Njemačkoj odvija presporo zbog premalog broja naručenih doza cjepiva.

„Broj doza cjepiva kojima raspolažemo je broj koji smo i naručili i o kojem smo pričali na sastancima vlade“, rekao je Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) za javni servis ARD.

On je time reagirao na kritiku oporbe ali i koalicijskog partnera Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) koji Spahnu predbacuju prespori proces cijepljenja u Njemačkoj.

On je optužio SPD, koji je po njegovim riječima sudjelovao u svim odlukama oko naručivanja cjepiva, da istodobno želi biti i u vladi i „izigravati oporbu“.

„U ovoj zaista teškoj fazi pandemije građani od vlade očekuju jedinstvo i odlučnost“, rekao je Spahn.

On je objasnio da je ova prva faza cijepljenja, kada se cijepljenje obavlja u staračkim domovima i domovima za njegu, kompliciranija.

SPD je, kako javljaju mediji, u kancelarski ured uputio upitnik koji bi trebao razjasniti zbog čega je Europska unija naručila tako malo cjepiva i zbog čega Njemačka, pored narudžbi kroz Bruxelles, nije za vlastite potrebe naručila ona cjepiva koja Europskoj uniji nisu potrebna.

Kritiku na premali broj cjepiva je izrazilo i nekoliko saveznih pokrajina,

„Savezne pokrajine su se, i to neovisno o tome tko je u njima na vlasti, oslonile na to da je vlada naručila dovoljan broj doza cjepiva. Mi bismo mogli cijepiti više ljudi u kraćem razdoblju kada bi nam na raspolaganju stajalo dovoljno cjepiva“, rekla je premijerka savezne pokrajine Meckelnburg-Prednje Pomorje Manuela Schwesig (SPD).

Prema podacima saveznog epidemiološkog instituta Robert Koch, Njemačka je do sada dobila 1,3 milijuna doza cjepiva tvrtke Biontech/Pfizer a do utorka je cijepljeno oko 317.000 osoba.

Jedan glasnogovornik ministra zdravstva je u utorak najavio kako je za srijedu planiran sastanaka kancelarke Angele Merkel s resornim ministrima na kojem bi se trebalo raspraviti o tome kako za Njemačku pribaviti dodatne količine cjepiva.

Između ostalog je planirano puštanje u pogon dodatnih postrojenja tvrtke Biontech u kojima bi se proizvodilo cjepivo.

Tagovi: cjepivo protiv koronavirusa, BioNTech, AstraZeneca, CureVac, Sanofi, Johnson&Johnson, Europska unija, Moderna, GlaxoSmithKline
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE