GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Njemačkoj na snazi nove mjere protiv korone

U Njemačkoj na snazi nove mjere protiv korone
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2022 / 17:52
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Novi set njemačkih pravila o koronavirusu za jesen i zimu stupio je na snagu u subotu dok se zemlja priprema za porast slučajeva tijekom hladnijih mjeseci.

FFP2 maske obavezne su u međugradskim vlakovima za osobe starije od 14 godina, dok su prije bile dovoljne kirurške maske. S druge strane, ukinute su obveze nošenja maski u zrakoplovima, u skladu s popuštanjem u drugim zemljama EU-a i zrakoplovnim prijevoznicima od ljeta.

FFP2 maske sada su obavezne u bolnicama, staračkim domovima i liječničkim ordinacijama. U domovima za starije osobe i bolnicama prije ulaska potrebno je predočiti negativan test. Zaposlenici se moraju testirati nekoliko puta na tjedan.

Od subote su lokalne vlasti ovlaštene uvesti obvezno nošenje maski u lokalnim vlakovima i autobusima, kao i u zatvorenim prostorima kao što su trgovine, restorani i dvorane.

U školama i vrtićima može se uvesti obveza testiranja, a može se uvesti i obaveza nošenja maski, ali samo od petog razreda (11 godina) nadalje, ako je potrebno za održavanje nastave u osobnoj nastavi.

Ako se situacija sa zarazom pogorša, države imaju ovlasti uvesti daljnje mjere.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je u petak da je Njemačka već “jasno na početku jesenskog i zimskog vala”, ali da je zemlja bolje pripremljena nego prije godinu dana.

Lothar Wieler, predsjednik agencije za kontrolu bolesti Instituta, izrazio je slične osjećaje na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ministrom zdravstva. Pozvao je na oprez i pozornost, ali je rekao i da “zapravo nije jako zabrinut”.

Lauterbach je apelirao na vlasti u 16 država da pomno prate trendove slučajeva kako bi odredili pravo vrijeme za protumjere, poput ponovnog uvođenja obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru u tvrtkama.

Opisao je pravila covid-19 kao posebno stroga prema europskim standardima. “Njemačka nije pametnija, nego opreznija”, rekao je odgovarajući na pitanje.

Tagovi: koronavirus u Njemačkoj, pandemija, FFP2 maske
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE