GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U posljednjih osam godina se iz Hrvatske u Njemačku iselilo 310.000 ljudi, velika većina ne razmišlja o povratku

U posljednjih osam godina se iz Hrvatske u Njemačku iselilo 310.000 ljudi, velika većina ne razmišlja o povratku
ISELJAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2021 / 08:34
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Čak 79 posto Hrvata koji su se u Njemačku odselili od 2013., kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, do danas zadovoljno je svojim novim životom u toj zemlji, a samo je tri posto nezadovoljnih.

To potvrđuje i kontrolno pitanje, prema kojemu 65,2 posto iseljenika nije požalilo što se odselilo u Njemačku, a 80 posto tvrdi da su im se ispunila očekivanja u vezi s realizacijom u Njemačkoj.

Samo 15 posto ih razmišlja o povratku u Hrvatsku u nekom kratkoročnom ili srednjoročnom razdoblju, 45 posto bi se eventualno vratilo samo kada budu u mirovini, dok 40 posto ispitanika tvrdi da povratak ne dolazi ni u kojem slučaju u obzir.

Rezultati su to iz istraživanja “Percepcija iseljenika o Hrvatskoj” koje je znanstvenik doc. dr. sc. Tado Jurić s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta proveo u Njemačkoj na uzorku od 1200 ispitanika 2018. godine i 534 ispitanika ove godine, prenosi Slobodna Dalmacija.

Upravo u Njemačku od 2013. do danas iselilo se oko 310.000 hrvatskih državljana, što je 85 posto ukupnog broja iseljenih u tom razdoblju. Uz to ih se, napominje Jurić, oko 20.000 odselilo u Irsku, isto toliko u Austriju te još oko 20.000 u sve ostale zemlje.

Bitno je, dodaje, uzeti u obzir i činjenicu da su iseljenici, u pravilu, prvih tri do pet godina zadovoljniji svojom odlukom o iseljenju nego poslije. Naime, nakon prvotne patnje, u pravilu, zaključuje Jurić, nastupa duži period zadovoljstva odlukom o iseljenju jer iseljenik ima osjećaj da napreduje te da mu raste životna snaga. Međutim, kada dosegnu određenu razinu i sve ponovno postane rutina, kod mnogih se pojavljuje sumnja u ispravnost odluke i preispitivanje koje može potrajati godinama.

Otkriva kako se novi hrvatski iseljenici u Njemačkoj dominantno druže i provode slobodno vrijeme sa svojim sunarodnjacima ili pak iseljenicima iz Bosne i Hercegovine i Srbije, dok s Nijemcima kontakt većinom imaju samo na poslu.

“Ovo je istraživanje nastavak moga istraživanja o motivima iseljavanja, a pokazalo je da iseljenici smatraju da domovinska i iseljena Hrvatska nisu učinkovito i uspješno povezane, kao i to da Hrvati u domovini imaju negativan stav prema hrvatskom iseljeništvu i njeguju brojne predrasude te da Hrvatska ne čini dovoljno da pomogne iseljenicima”, zaključuje Jurić, čije će istraživanje uskoro biti objavljeno u knjizi “Gastarbeiter Millennials.

Danas su visokoobrazovani, zaposleni i osobe u braku znatno skloniji migriranju, što u prijašnjim migracijama nije bio slučaj. Dominantno obilježje ovoga iseljeničkoga vala je, dodaje, iseljavanje kompletnih obitelji, što je u prijašnjim migracijama u Njemačku također bilo rijetko

Najveću sklonost migriranju iskazuju ljudi u dobi između 20 i 35 godina, koji predstavljaju najproduktivniji dio društva.

OGLAS

njemačka iseljavanje hrvatsko njemački odnosi tado jurić iseljavanje iz hrvatske

Tagovi: isealjavanje iz Hrvatske, Tado Jurić
PROČITAJ I OVO
Ukrajina tvrdi da je uništila Wagnerovu bazu i most kod Melitopolja
TVRDNJE
Ukrajina tvrdi da je uništila Wagnerovu bazu i most kod Melitopolja
KIJEV - Ukrajina je u ponedjeljak objavila da je uništila bazu paravojne skupine Wagner, čije vojnike se optužuje da se bore na strani ruske vojske, te da je uništila most kod okupiranog grada Melitopolja.
Tri kupača poginula u Crnom moru u regiji Odesi
TRAGEDIJA
Tri kupača poginula u Crnom moru u regiji Odesi
KIJEV - Tri civila izgubila su život, a dva su ranjena u eksploziji naprave dok su plivali u Crnom moru u južnoj ukrajinskoj regiji Odesi, priopćila je u ponedjeljak lokalna policija.
Bundek gotovo presušio
SUŠA
Bundek gotovo presušio
ZAGREB - Zbog dugotrajne suše vodostaji diljem Hrvatske sve su niži, a posljedice toga su osim na rijekama, vidljive i na jezerima.
Požar kod turističkog naselja pored Rovinja gasi Air Tractor, pozvani kanaderi
VATRENA STIHIJA
Požar kod turističkog naselja pored Rovinja gasi Air Tractor, pozvani kanaderi
ZAGREB - Kod turističkog naselja Valalta pored Rovinja izbio je požar koji gase vatrogasci uz pomoć Air Tractora, a na teren su pozvana i dva kanadera, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).
Britanija odobrila cjepivo protiv covida za izvornu i omikron varijantu
CJEPIVO
Britanija odobrila cjepivo protiv covida za izvornu i omikron varijantu
LONDON - Velika Britanija prva je odobrila cjepivo protiv covida-19 koje cilja i na njegovu izvornu i na omikron varijantu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE