GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U rujnu u Hrvatskoj najviše umrlih u posljednjih devet godina

U rujnu u Hrvatskoj najviše umrlih u posljednjih devet godina
SMRTNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 08:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema podacima DZS-a, očito je da će broj umrlih ove godine biti veći nego lani jer su već u rujnu umrle 482 osobe više nego lani, njih 4328, što je najveći broj umrlih od 2011.

Podaci za prvih devet mjeseci 2020. pokazuju i da ćemo na kraju godine imati manje brakova i razvoda. U prvih devet mjeseci 2020. umrlo je 39.168 ljudi, a lani njih 39.653 u tom razdoblju, a inače u Hrvatskoj se najviše umire u zimskim mjesecima, i bez covida, i to najviše u siječnju, pa nakon zimskih mjeseci u ožujku, piše Večernji.hr.

Usto, kad se uspoređuje godišnji broj smrti, demografi vode računa je li riječ o godini ili godinama kad u duboku starost ulaze najbrojnije generacije nakon 2. svjetskog rata pa je smrtnost time veća. U svakom slučaju, s obzirom na broj umrlih od covida posljednjih tjedana, nema dvojbe da će ove godine samo zbog epidemije broj umrlih kod nas biti veći nego lani.

Kad je riječ o rođenima u prvih 9 mjeseci 2020., imali smo 26.921 rođene djece, što je nešto više nego lani kada je rođeno 26.645 beba.

Pao je u prvih devet mjeseci i broj brakova pa ih je sklopljeno tek 12.464, a lani njih 16.291. No to nije samo zbog korone nego i zbog iseljavanja mladih. Ove godine bilo je i manje razvoda (3440) u prvih devet mjeseci nego lani (4199). No vidjet ćemo hoće li nakon krize broj razvoda rasti.

Tagovi: smrtnost u Hrvatskoj, mortalitet u Hrvatskoj, koronavirus u Hrvatskoj, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE