GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U SAD-u od ožujka bačeno 15 milijuna doza cjepiva

U SAD-u od ožujka bačeno 15 milijuna doza cjepiva
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2021 / 07:39
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Najmanje je 15 milijuna doza cjepiva za covid-19 bačeno u Sjedinjenim Državama od 1. ožujka, objavio je u srijedu američki medij NBC, prenoseći informaciju američkih zdravstvenih vlasti.

Taj broj bačenih doza prijavili su Centrima za sprječavanje i suzbijanje bolesti (CDC), glavnoj saveznoj agenciji za javno zdravstvo u SAD-u, američke savezne države i ljekarne koje administriraju cjepivo.

Najvjerojatnije je podcijenjen jer neke države i savezne agencije ne raspolažu podatcima.

Različiti su razlozi bacanja doza: istek roka valjanosti, pogrješka pri razrjeđivanju, problemi s čuvanjem na hladnom, stvaranje pukotina u bočicama... Usto, nakon otvaranja bočice koja sadrži nekoliko doza, cjepivo se mora potrošiti u roku nekoliko sati i ako nema zainteresiranih, ono propada.

Premda su neki dobavljači izvijestili o tisućama doza bačenih odjednom, najčešće je bila riječ o tek četirima dozama bačenim odjednom, navodi NBC.

Dva velika američka lanca ljekarni, Walgreens i CVS, objavili su podatak o više od dva milijuna bačenih doza svaki, a Walmart i Rite Aid o više od milijun.

Raniji podatci zdravstvenih vlasti govorili su da je od početka američke kampanje cijepljenja u prosincu 2020. i ožujka bačeno dvjestotinjak tisuća doza.

Od 15 milijuna doza bačenih nakon toga, većina ih je bačena tijekom ljeta (od lipnja do kolovoza), ističe NBC.

Taj broj je tek mali dio ukupnog broja doza distribuiranih u zemlji od prosinca (gotovo 444 milijuna) i broja stvarno utrošenih doza (371 milijun).

No razlike u cijepljenju u svijetu i dalje su velike, a utrka za dozama stvarnost jer mnoge su zemlje dosad cijepile tek mali dio stanovništva, poglavito afričke.

"To je pitanje pravednosti", rekao je za NBC Tim Doran, profesor javnog zdravstva na sveučilištu Yorku. "Imate veoma bogate zemlje kojima je cjepivo dostupno i koje jednostavno bacaju doze".

SAD je početkom kolovoza objavio da je stranim zemljama poslao 110 milijuna doza cjepiva, a krajem kolovoza je počeo distribuirati dio donacije od 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva obećanih siromašnim zemljama.

Tagovi: cijepljenje protiv koronavirusa, cijepljenje u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE