GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U samo četiri tjedna utrostručen broj hospitaliziranih

U samo četiri tjedna utrostručen broj hospitaliziranih
BOLNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 08:56
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Dnevno povećanje novozaraženih uzročno-posljedično donosi i povećan broj hospitaliziranih, ali i onih najteže bolesnih koji se nalaze na respiratorima.

Brojke nam nikako ne idu u prilog, a ako gledamo mjesečni porast, u nedjelju 4. listopada imali smo 296 bolničkih pacijenata, od čega je 25 osoba bilo na respiratoru.

Jučer je situacija bila bitno dramatičnija, jer je hospitaliziranih više za 801, a u odnosu na četiri tjedna ranije na respiratorima je 56 pacijenata više. Kada se gleda po tjednima, u ovom slučaju, uzeli smo nedjelje, 11. listopada bilo je 384 hospitalizirana i 26 respiratora, 18. listopada brojevi rastu na 548 i 32, da bi 25. listopada naglo skočilo na 825 i 58, dok je jučer bilo čak 1097 hospitaliziranih, od čega 81 osoba na respiratoru. Stoga se postavlja logično pitanje, koliko zdravstveni sustav još može izdržati i do koje mjere su popunjeni bolnički kapaciteti za covid pozitivne osobe? Zaključno sa subotom, 31. listopada, situacija je bila relativno dobra.

Prema podacima kojima raspolaže Jutarnji list, a u kojima su brojčani podaci za pet bolnica, najgore stanje, barem kada je riječ o popunjenosti kreveta, je u Klinici za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Tamo je, u subotu, od ukupno 95 covid-kreveta popunjeno bilo njih 86 posto. KBC Split je popunio 45 posto kreveta, a na raspolaganju im je 148. U KBC-u Rijeka bilo je slobodno 57 posto kreveta, od 69 covid-ležajeva. U Osijeku je popunjeno 62 posto, od 181 kreveta. Što se tiče nacionalne covid-bolnice KB Dubrava, s povećanjem kreveta na 465, popunjenost je pala na 46 posto. Iz ove statistike vidljivo je da u ovom trenu kapaciteta ima dovoljno, no očekuje se da će se tijekom sljedećih tjedana bolnice još brže puniti. Primjerice, u petak je u bolnicama bilo 1027 pacijenata, u subotu 22 više, 1049, dok je u nedjelju ta brojka narasla na 1097, dakle 48 više hospitaliziranih nego dan ranije.

Od petka do subote (period od 24 sata) u KBC-u Split novo hospitaliziranih bilo je devet, a otpušteno 12. U riječkom KBC-u broj hospitaliziranih porastao je za šest jer je osam bilo novih, a dva pacijenta su otpuštena. U Osijeku je također bilo šest više hospitaliziranih, u Zaraznoj je bolnica rasterećena za dva pacijenta, dok je u KB-u Dubrava brojka ostala jednaka, jer je 20 pacijenata dobilo otpusno pismo, a isto toliko ih je u tom period hospitalizirano. Tablica kojom raspolaže Jutarnji list, zaključno sa subotom, daje u uvid i stanje s respiratorima.

Ono je pak bitno bolje od hospitalizacija. Naime, u splitskom KBC-u iskorišteno je deset posto respiratora (79 ih je ukupno), u Rijeci samo četiri posto, od 74 respiratora. U Osijeku je ta brojka ipak viša, tako da je od 67 respiratora, 24 posto bilo zauzeto, u Dubravi su kapaciteti s respiratorima u subotu bili na 27 posto iskorištenosti, dok je u Zaraznoj od 39 respiratora njih 33 posto bilo zauzeto. Iz Ministarstva zdravstva napominju da se situacija prati na dnevnoj razini te da se i ljudstvo, ali i respiratori, kao i drugi potrošni materijali mogu, bude li potrebe, raspoređivati unutar sustava.

Za situaciju koju pokušavamo izbjeći pripremljena je Arena, ali i šatori ispred covid-bolnice KB Dubrava.

- Postoje planovi za popunjavanje i drugih kapaciteta u Zagrebu, ali i u drugim bolnicama u Hrvatskoj gdje će se određenim kapacitetom puniti kako za teške, tako i za srednje te lakše pacijente - kaže Beroš.

Tome u prilog govori i vikend posjet Stubičkim Toplicama, gdje je ministar s ravnateljem Specijalne bolnice Stubičke Toplice razgovarao o mogućnosti da ta bolnica postane sekundarni centar za covid-pozitivne pacijente, kao zaključci sastanaka s ravnateljima da uz postojeće planove sve bolnice moraju izraditi I nove za laki, srednji i najteži scenarij.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Krunoslav Capak
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE