GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji 168 novozaraženih

U Sloveniji 168 novozaraženih
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2020 / 12:06
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 168 novih zaraza koronavirusom, za 59 manje nego prethodni dan, objavila je u nedjelju slovenska vlada koju i dalje zabrinjava visok postotak pozitivnih testova koji je u porastu.

U bolnicama je zbog covida-19 prvi put hospitalizirano više od stotinu pacijenata (101), od čega njih 15 na intenzivnoj njezi, ali nije bilo novog smrtnog slučaja, pa broj preminulih od početka epidemije ostaje 155, a aktivnih slučajeva zaraze je više od dvije tisuće, potvrdilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva.

Vlada i epidemiolozi zabrinuti su rastom hospitalizacija, ali i povećanjem postotka pozitivnih nalaza na koronavirus na broj testiranih.

Tako je u petak na 2893 testiranih bilo potvrđeno 227 novih slučajeva, a u zadnja 24 sata potvrđeno je 168 novih infekcija na 1940 testiranih osoba. To znači da je udio pozitivnih testova povećan na čak 8,66 posto, a dan ranije iznosio je 8,24 posto.

Uz povećan broj inficiranih u drugom valu epidemije vladu i njezin stručni tim za Covid-19 zabrinjava rast broja pacijenata u bolnicama, prodor virusa u neke bolničke odjele, te potkapacitiranost zdravstvenog sustava.

Zbog prodora virusa na dva odjela ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) i to na odjel za vaskularne bolesti (6 zaraženih pacijenata) te odjel za plućne bolesti i alergije (jedan zaraženi pacijent), u subotu su na njima privremeno na najmanje tjedan dana prekinuli prijem pacijenata. Dio bolničkog osoblja je zbog kontakata sa zaraženima u izolaciji, javljaju slovenski mediji.

Premijer Janez Janša upozorio je u petak na javnoj tribini pod naslovom "Odgovoran građanin - odgovoran narod" na potrebu da se svi u državi odgovorno pridržavaju epidemioloških i restriktivnih mjera, kako bi se izbjeglo ponovno zatvaranje, odnosno ograničenje kretanja na općine ili regiji, kako je to bilo u proljeće, u prvom valu epidemije.

"Tada je to bila ključna mjera i mnogi su joj se protivili jer je doista ograničila slobodu kretanja, no bez te mjere ne bismo zaustavili virus", kazao je slovenski premijer.

"Takvu situaciju sada je moguće izbjeći, ali samo ako svi budu svjesni svoje odgovornosti i držali se pravila", dodao je Janša zabrinut što neki mjere ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.

Što se tiče odgovornosti Slovenci su iznad europskog prosjeka, ali Slovenija ima znatno manje zdravstvene kapacitete od razvijenih zapadnih zemalja i zato će moguće daljnje mjere vlade ovisiti o tome koliko će zdravstveni sustav u drugom valu epidemije biti opterećen novim hospitalizacijama zbog covida-19, kazao je slovenski premijer.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Janez Janša, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE