GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji 3.829 novozaraženih, petero preminulih, od ponedjeljka nove mjere

U Sloveniji 3.829 novozaraženih, petero preminulih, od ponedjeljka nove mjere
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2022 / 11:20
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 3829 novih zaraza koronavirusom, što je 124 posto više od broja zaraženih prije sedam dana, a zbog početka petog vala epidemije vlada razmatra mjere koje bi trebale stupiti na snagu u ponedjeljak.

Prema prijedlogu epidemiologa, vrijeme trajanja karantene za osobe u kontaktu sa zaraženima skratit će se sa 10 na sedam dana, bez dodatnog testiranja pred njen završetak. Karantene nakon visokorizičnog kontakta bili bi kao izuzetak pošteđeni oni koji su docijepljeni booster dozom, dok se pravila izolacije zaraženih neće mijenjati.

O prijedlogu da se od karantene izuzmu oni koji su covid-19 preboljeli u zadnjih 45 dana ili su cijepljeni osnovnim dozama vlada se još treba opredijeliti, prenose slovenski mediji.

Unatoč širenju omikron varijante u populaciji još se za sada ozbiljno ne razmatra uvođenje obveznog cijepljenja, obrazovanje će se i dalje u pravilu odvijati u živo, a ne online, no pooštravat će se pravila za domove starijih i nemoćnih u više kojih je zadnjih dana zabilježen prodor virusa, premda je populacija u njima visoko cijepljenja, pa protekle jeseni još nije bilo velikog broja zaraza i smrtnih slučajeva.

Premda rezerviran prema projekcijama po kojima će se broj dnevnih zaraza višestruko povećavati do vrhunca petog vala u veljači, ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da neka od tih predviđanja dopuštaju scenarij po kojemu bi u Sloveniji u određenom trenutku bila u karanteni zbog rizičnih kontakata skoro četvrtina stanovništva, te pozvao na brže cijepljenje, ali i prilagođavanje organizacije rada u gospodarstvu i ključnoj infrastrukturi države.

U Sloveniji je u 24 sata s 10.083 testiranja potvrđeno 3.829 zaraza koronavirusom, a još petero oboljelih je preminulo, objavio je u četvrtak nacionalni Institut za javno zdravlje.

Kako je objavilo ministarstvo zdravstva, u bolnicama je trenutno ukupno 550 covid pacijenata, od čega 150 na intenzivnim odjelima, što je malo više nego dan ranije.

S novozaraženima u zadnja 24 sata sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu povećan je na 2.385 slučajeva, a 14-dnevna incidencija porasla je za 12 posto prema rezultatu dan ranije i sada iznosi 1093 zaraženih na sto tisuća stanovnika.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Janez Poklukar, Bojana Beović, školska godina
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE