GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji 59 umrlih od korone, Vlada traži ogromne kazne

U Sloveniji 59 umrlih od korone, Vlada traži ogromne kazne
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 12:04
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Sloveniji su u posljednja 24 sata s 5596 testova potvrđene 1302 nove zaraze koronavirusom, a od posljedica covida-19 umrlo je čak 59 ljudi, najviše u jednom danu do sada, objavila je u utorak slovenska vlada koja traži drastično povećanje kazni za one koji se ne pridržavaju mjera protiv covida-19.

Podaci nisu nimalo ohrabrujući, a epidemija se ne smiruje, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin, dodavši da se ne može govoriti o pojedinim žarištima jer je virus raširen u cijeloj zemlji.

Budući da se ocjenjuje da je jedan od uzroka presporog stišavanja epidemije nepridržavanje epidemioloških mjera, vlada je u parlament uputila prijedlog izmjena zakona o epidemiji kojim zahtijeva drastično povećanje kazni za prekršitelje, pa bi se maksimalne kazne povećale na čak 10.000 eura s 400 eura koliko su iznosile na proljeće.

Oporba smatra da je takvo sankcioniranje neproporcionalno i traži da vlada uspostavi bolju komunikaciju s građanima.

Kako prenose slovenski mediji, epidemiolozi ipak vide pozitivan pomak, a to je činjenica da je prije sedam dana broj novih dnevnih zaraza bio veći - 1391. Osim toga, smanjen je i udio pozitivnih testova pa sada iznosi 23 posto, dok se prošlog tjedna kretao i do 30 posto.

S druge strane, epidemiologe zabrinjava to da je unatoč svim restriktivnim mjerama broj novih zaraza i dalje visok, da se povećava broj hospitaliziranih, ali i broj umrlih.

Za razliku od prvog vala epidemije na proljeće kad je bilo 108 mrtvih, njihov broj sada je dosegnuo 1156. Virus je prodro u gotovo sve domove za starije i nemoćne, dok je u provm valu zahvatio samo svaku desetu takvu ustanovu.

Po podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva, broj aktivnih slučajeva zaraze virusom trenutačno je 20.337, 14-dnevna incidencija iznosi 970, a i dalje se povećava broj onih koji traže pomoć u bolnicama.

U bolnicama je trenutno 1299 pacijenata, od kojih 204 na odjelima intenzivne njege.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, koronavirus, Jelko Kacin
PROČITAJ I OVO
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE