GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji bez poboljšanja situacije, pojavila se i brazilska varijanta

U Sloveniji bez poboljšanja situacije, pojavila se i brazilska varijanta
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 13:29
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Nakon britanske i južnoafričke, u Sloveniji je potvrđena još jedna varijanta koronavirusa, a riječ je o tzv. "brazilskom tipu" koji je ustanovljen kod jedne obitelji u Mariboru, doznaje se u ponedjeljak u Ljubljani.

Infekcija tim virusom potvrđena je kod tri osobe iz jedne obitelji, kazala je na konferenciji za novinare infektologinja Mateja Logar, koja vodi stručni savjet za Covid-19 ministarstva zdravstva. Dodala je da se radi o izoliranom slučaju.

"Nadamo se da je riječ o importiranom slučaju bez većeg širenja, a zaraze tim podtipom nismo utvrdili", dodala je Logar.

Pretpostavlja se da se je jedan član obitelji najprije zarazio na radnom mjestu, a radi u poduzeću koje posluje s inozemnim klijentima na potezu Njemačka-zapadni Balkan. On je hospitaliziran, dok se ostalo dvoje članova obitelji u izolaciji liječi kod kuće.

Slovenska vlada objavila je u ponedjeljak da je u zadnja 24 sata sa 1681 PCR testom potvrđeno 210 novih zaraza, uz 12,5 postotni udio pozitivnih testova, a umrlo je šest pacijenata oboljelih od Covida-19.
U bolnicama je trenutno 527 covid bolesnika, što je 17 više nego u nedjelju, među njima njih 91 na intenzivnim odjelima.

"Epidemiološka situacija se na žalost ne poboljšava onako kako bismo željeli, pa ovaj tjedan ne očekujemo mogućnost daljnjih popuštanja mjera", kazala je Logar.

Od danas u Sloveniji, nakon više mjeseci, rade sve osnovne i srednje škole, no učenici u školama moraju nositi maske. Maske i prozračavanje prostorija smanjuju mogućnost zaraze za više od 70 posto, a dokazano je da nošenje maski ne izaziva hipoksemiju, odnosno da se zadržava isti postotak kisika u krvi, ističu u ministarstvu zdravstva.

Od ponedjeljka u Sloveniji zbog nešto bolje epidemiološke situacije mogu raditi kafići i drugi lokali na otvorenome u dvije od 12 statističkih regija, no samo pokusno na tjedan dana, a i u njima se situacija zadnjih dana pogoršava. Dodatne relaksacije već propisanih mjera nisu vjerojatne.

U nešto više od godinu dana otkako je zabilježen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom u Sloveniji je potvrđeno nešto preko 195.000 slučajeva infekcije, sa 945 tisuća PCR testova i preko milijun brzih antigenskih testova. Trenutni broj aktivno zaraženih je 10.737, a do sada je preminulo 3897 oboljelih.
Incidencija zaraze na 100 tisuća stanovnika i dalje je visoka i iznosi trenutno 510.
Do sada je protiv Covida-19 bilo aplicirano 144.634 doza cjepiva, što znači da je cijepljeno 6,9 posto stanovništva, a 62.778 ljudi cijepljeno je s obje potrebne doze, prema podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva.

Tagovi: brazilski soj koronavirusa, koronavirus u Sloveniji, Mateja Logar
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE