GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji jedanaest novih zaraza u posljednja 24 sata

U Sloveniji jedanaest novih zaraza u posljednja 24 sata
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 12:21
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniju su u zadnja 24 sata na koronavirus bile testirane 843 osobe, pri čemu je zaraza potvrđena kod njih 11, objavila je u petak slovenska vlada.

S novim podacima iz zadnja 24 sata broj aktivno zaraženih povećao se na 68, a broj potvrđenih zaraza od početka epidemije na 1558, nakon izvedenih ukupno 98.810 testiranja.

Od početka lipnja zaraza je potvrđena kod 85 ljudi, a u prva četiri dana ovog tjedna testiranjima je potvrđeno 37 novih slučajeva. Najviše novozaraženih otkriveno je u ponedjeljak kad ih je bilo 13, što je najveći broj dnevnih zaraza od 24 travnja.
Najviše novih zaraza u jednom danu u Sloveniji je bilo 26. travnja, kad je potvrđen 61 slučaj.

U bolnici je zbog covida-19 sada trenutno osam ljudi, od čega je dvoje pacijenata na intenzivnoj njezi.

Od jedanaest novih infekcija četiri su potvrđene u općini Škofljica, tri u općini Škofja Loka (gdje je zaražen i jedan učenik osnovne škole), a po jedna u Ljubljani, Preboldu, Ljutomeru i Kobaridu.

Zbog povećanja novih slučajeva u Sloveniji, ali i obližnjim državama, slovenska vlada uvela je ovaj tjedan ponovnu obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, a pri odlasku u inozemstvo u države sa sličnom epidemiološkom situacijom preporuča opreza i uvid u lokalnu epidemiološku situaciju prije putovanja.

Vlada premijera Janeza Janše u četvrtak je donijela uredbu kojom se stvaraju zakonske pretpostavke za uvođenje kontrolnog mehanizma preko mobilne aplikacije kojom bi se nadzirale osobe i njihovi kontakti. Instalacija aplikacije na pametne telefone bila bi dobrovoljna, osim za osobe kojima je određena izolacija, odnosno karantena kako bi se za takve povećala mogućnost nadzora poštovanja samoizolacije, navode mediji.

Uz importirane slučajeve zaraze iz inozemstva u Sloveniji je zadnjih dana otkriveno i više slučajeva prijenosa infekcija u zatvorenim prostorima nekih noćnih klubova i prilikom društvenih okupljanja na zabavama, posebno mladih.
Epidemiolozi zato ponovno upozoravaju na potrebu ograničavanja broj osoba u zatvorenom, odgovorno ponašanje svih i na pridržavanje osnovnih mjera samozaštite, kao što su higijena ruku i higijena kašlja, te održavanje fizičke distance od metra i pol.
Kako bi destimulirala građane od odlaska u inozemne destinacije s povećanim rizikom infekcije vlada je također donijela uredbu prema kojoj su oni kojima se prilikom dolaska iz visokorizičnih zemalja na "crvenoj listi" odredi karantena kod kuće imaju pravo na bolovanje, ali i naknadu od samo 50 posto plaće, što je znatno manje od onih koji se zaraze u Sloveniji i kojima pripada 80 posto.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE