GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji ogromna kiša i poplave. DHMZ objavio upozorenje

U Sloveniji ogromna kiša i poplave. DHMZ objavio upozorenje
NEVRIJEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2023 / 07:26
Autor: SEEbiz / index.hr
ZAGREB - Danas se u cijeloj zemlji očekuje značajna promjena vremena, a zbog toga je DHMZ jučer izdao posebno priopćenje. Moguće je, smatra DHMZ, da se zbog grmljavinskog nevremena i velikih kiša izliju rijeke te dođe do bujičnih poplava.

"Postupno naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom, već ujutro na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim i u središnjim krajevima, a do kraja dana proširit će se i na veći dio zemlje.

Pljuskovi i grmljavina mjestimice će biti jače izraženi i praćeni obilnom oborinom, jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, uz izražene pljuskove, na udare jak i olujan.

Na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu popodne u okretanju na sjeverozapadnjak i sjeverac i lokalno u jačanju. Najviša dnevna temperatura između 25 i 29, na istoku i u Dalmaciji od 30 do 34°C", stoji u prognozi DHMZ-a za danas.

U noći na subotu kiša će zahvatiti i istok te jug Hrvatske. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme te nevere na moru. Kako bi u kratkom razdoblju mogla pasti veća količina kiše, postojat će velika opasnost od bujičnih poplava, piše HRT.

Postupno prolazno smirivanje očekuje se u drugom dijelu subote, no povremeni pljuskovi vjerojatni su i u nedjelju. U unutrašnjosti će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar krajem vikenda oslabjeti. Na moru će nakon umjerenog i jakog juga u subotu zapuhati sjeverozapadnjak te slabiti. Za vikend će osjetno osvježiti, osobito u unutrašnjosti.

U subotu je u Kninu proslava Oluje gdje se očekuju deseci tisuća posjetitelja, a prema sadašnjim prognozama u toj regiji je najavljena kiša, zbog čega će se sve planirane aktivnosti prilagođavati vremenskim uvjetima. Nestabilno vrijeme očekuje se i u nedjelju.

Karlovac je objavio da se priprema za obilnu kišu i nevrijeme najavljeno za vikend, dostavljaju se vreće s pijeskom u ugrožene dijelove grada, upozoreni su Vodovod i kanalizacija da su odgovorni za slivnike, a izvođači radova za gradilišta. Nakon sastanka karlovačkog Stožera civilne zaštite rečeno je da se potencijalno najugroženijim dijelovima grada, u koje se dostavljaju vreće s pijeskom, smatraju Borlin i Velika Jelsa.

Cerade i potreban materijal su osigurani, svi slivnici očišćeni, a izvođači radova dodatno upozoreni na odgovornost za gradilišta, istaknuto je na sastanku koji je organiziran zbog najave obilnih oborina i jakog vjetra za petak, subotu i nedjelju. Uslijed "iznimno velikih količina kiše" mogu se očekivati bujične poplave i odroni.

U Sloveniji je sinoć počela obilna kiša. Prema sadašnjim simulacijama meteoroloških modela, najveće količine oborine očekuju se na sjeveru i jugoistoku Slovenije, no položaje mjesta s obilnim oborinama teško je točno predvidjeti, navodi Meteoinfo Slovenija.

"Današnji razvoj nevremena razlikovat će se od prijašnjih nevremena jer će vremenski poremećaj nalikovati jesenskim kišama. Temperature su visoke, a zrak vlažan, kombinacija koja će uzrokovati olujne vremenske nepogode. Ponovljeni i jaki pljuskovi također će se ponoviti na istim područjima”, upozorio je Brane Gregorčič iz Arsa. Lokalno može pasti i do 200 litara kiše u manje od 36 sati, što je inače mjesečna količina, upozorili su jučer poslijepodne.

Jutros su diljem zapadne i sjeverne Slovenije poplave. Ponegdje u sjevernoj, sjeverozapadnoj i dijelu središnje Slovenije već je palo više od 100 milimetara kiše, piše 24ur. Poplavilo je nekoliko mjesta, a tijekom dana očekuje se još veće izlijevanje rijeka.

Tagovi: nevrijeme, poplave, Karlovac, DHMZ, Slovenija
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE