GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji velik porast novozaraženih, skok od 41,5 posto na tjednoj razini

U Sloveniji velik porast novozaraženih, skok od 41,5 posto na tjednoj razini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2021 / 12:36
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenija bilježi skok od 41,5 posto novozaraženih u pandemiji koronavirusa na tjednoj razini, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, navodeći da je u zadnja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja i 15,7 posto pozitivnih nalaza, potvrđeno 290 novih zaraza.

Prema ocjenama epidemiologa, riječ je o dramatičnom skoku po kojemu se Slovenija ponovo pomiče sa sadašnje “narančaste” prema “crvenoj” fazi epidemije Covida-19.

Prema projekcijama koje za vladu radi znanstveni institut “Jožef Štefan”, taj bi prag Slovenija mogla dosegnuti u idućih tjedan dana, što znači da bi se prosječno broj dnevnih zaraza za posljednjih sedam dana mogao sa sadašnjih 825 popeti na preko tisuću.

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji popodne će raspravljati savjetodavna skupina vlade za Covid-19 te predložiti nove mjere, a raspravljat će se i o mogućem epidemiološkom okviru za vrijeme uskrsnih praznika. Mogućnost ukidanja policijskog sata preko noći, što se donedavno zbog pozitivnih trendova najavljivalo, sada je otpalo, prenijeli su slovenski mediji u ponedjeljak.

Kako navode mediji, vlada će u sadašnjoj situaciji nastojati da se održi sadašnji režim nastave u školama, a moguća su ograničenja u broju osoba kojima je dopušteno okupljanje, sa sadašnjih najviše deset na niže.

Kako je rečeno u ponedjeljak na vladinoj konferenciji za novinare, svi epidemiološki podaci su se obrnuli u negativan trend, pa je 14-odnevna incidencija broja zaraženih na 100.000 stanovnika porasla na 504, sedmodnevna na 273, a ponovo se povećava pritisak na bolnice.

U subotu i nedjelju je u bolnice primljeno 85 novih covid pacijenata, a otpušteno njih 37, pa je hospitaliziranih trenutno 494, od čega 94 na intenzivnim odjelima.

Prema novim podacima ministarstva zdravstva, u zadnja 24 sata umrlo je još četvero oboljelih od Covida-19, pa se ukupan broj preminulih od početka epidemije povećao na 3974.

Do sada je protiv Covida-19 cijepljeno 186.170 ljudi, od čega je dvije doze cjepiva dobilo njih 104.042.

Prema ocjeni Milana Kreka, ravnatelja nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), najveći uzrok porasta zaraza u zadnje vrijeme jest širenje novih varijanti virusa, prvenstveno britanske.

Raširenost te varijante svaki se tjedan udvostruči, a jedino dosljedno poštivanje mjera i restrikcija može spriječiti negativni scenarij iz prošle jeseni kad je bilo i do tri tisuće novih zaraza na dan, upozorio je Krek, prenose slovenski mediji.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, koronavirus, Milan Krek
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE