GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Švedskoj na covid propusnice ni ne pomišljaju

U Švedskoj na covid propusnice ni ne pomišljaju
POPUŠTANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2021 / 07:06
Autor: SEEbiz / H
STOCKHOLM - Švedska će popustiti dio svojih, u usporedbi s ostatkom Europe ionako blagih, epidemioloških mjera jer su podaci o broju zaraženih sve više ohrabrujući, javlja The Local.

Glavni državni epidomiolog Anders Tegnell rekao je kako je prema procjenama javnozdravstvene agencije jasno da se može nastaviti s planovima da se od sredine srpnja, točnije od 15. ovog mjeseca, popusti dio mjera kako je bilo i planirano.

Tako će se dozvoliti prijevoz međugradskim autobusima u punom kapacitetu (trenutno autobusi smiju biti popunjeni samo do pedeset posto putnika te se ukidaju slične mjere u prostorima poput trgovina i teretana. Lokalne vlasti dobit će ovlasti da ukinu mjere zabrane okupljanja više od 50 ljudi na javnim prostorima. Ipak, ostaje preporuka da se održava distanca kao i da svi oni koji to mogu rade od kuće, naročito ako netko ima bilo koji simptom covida-19.

Ništa se ne mijenja ni kada je u pitanju ograničen broj publike na javnim događanjima, kao ni pravila koja vrijede u restoranima i kafićima koji čitavo vrijeme pandemije rade. Ipak, dok se čekaju nova pravila koja bi trebala biti donesena u rujnu, maksimalno dozvoljen broj okupljenih u tim prostorima bit će povećan sa četiri na osam koji se smatraju jednom grupom.

- Korak po korak krećemo se prema društvu bez restrikcija. Da bi ovaj plan uspio uvjet je da pritisak na zdravstveni sustav ostane što manji, a da broj cijepljenih bude što veći. Najvažnije je da poštujemo sva ograničenja i da se cijepimo - kazao je ministar trgovine i industrije Ibrahim Baylan.

Na pitanje ima li ikakvih planova da se i u Švedskoj uvedu kontroverzne covid propusnice, koje se ondje trenutno izdaju isključivo u svrhu prelaska granice, i za neke druge svrhe, Tegnell je odgovorio da nikakvih planova tog tipa nema. Ipak, ministar Baylan nije htio otkloniti takvu mogućnost, iako ne misli da će do toga doći.

Kada je riječ o maskama, one nigdje u Švedskoj ni u jednom trenutku nisu bile obvezne, tek su nekoliko mjeseci bile preporuka u javnom prijevozu tijekom jutarnje i poslijepodnevne 'špice', ali i ta preporuka je nedavno ukinuta.

Tagovi: Švedska, covid putovnica, Anders Tegnell
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE