GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Zagrebu povećana koncentracija prizemnog ozona

U Zagrebu povećana koncentracija prizemnog ozona
OZON
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 16:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Grad Zagreb odnosno Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša izvijestio je da je u četvrtak na mjernoj postaji Ksaverska cesta u Zagrebu ovlašteni ispitni laboratorij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) ustanovio prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon.

Prekoračenje praga obavješćivanja od 180 µg/m3 zabilježeno je tijekom tri uzastopna sata mjerenja, u periodu od 10:00 do 13:00 sati. S obzirom na trenutne temperature i intenzitet sunčevog zračenja moguć je nastavak visokih koncentracija i prekoračenja u poslijepodnevnim satima, a pri sličnim ili istim vremenskim uvjetima i u narednim danima, poručuju iz gradskog ureda.

Pri takvom prekoračenju, osjetljive skupine populacije, u koje ubrajaju malu djecu, trudnice, starije građane, kronične respiratorne i plućne bolesnike te osobe trenutno slabog zdravlja, mogli bi osjećati simptome poput iznenadne glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva. Radi predostrožnosti, mole se građani da slijede savjete i preporuke mjerodavnih tijela za javno zdravstvo te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju prilikom pojave prekoračenja praga obavješćivanja.

Preporuka je:

da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno,
ne otvarati prozore i ne koristiti mehaničku ventilaciju kojom se u radne prostorije ili prostorije za stanovanje ubacuje zrak,
za kuhanje koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo,
ne pušiti u stambenim i radnim prostorijama,
odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, popravke pri kojima se koriste ljepila, boje, lakovi, uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak,
koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila,
svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.

Nastankom povoljnijih meteoroloških uvjeta očekuje se smanjenje koncentracija prizemnog ozona i prestanak prekoračenja praga obavješćivanja o čemu će građani biti obaviješteni priopćenjem na službenoj stranici Grada Zagreba. Preporuka je pratiti i službene stranice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada i dostupnih medija.

Tagovi: ozon, Grad Zagreb, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
PROČITAJ I OVO
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
STRAHOVANJA
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
BRUXELLES - Odlazak Angele Merkel s političke scene izaziva strah od praznine u Europskoj uniji, suočenoj s egzistencijalnim izazovima.
Odlazak Angele Merkel
KRAJ ERE
Odlazak Angele Merkel
BERLIN - Dok su autoritarni populisti bili u uzletu u Europi i SAD-u, zvali su je "predvodnicom slobodnog svijeta". Njemačka kancelarka Angela Merkel uskoro završava povijesnih 16 godina na vlasti s neizvjesnim nasljeđem u zemlji i inozemstvu.
Stručnjaci: Kraj pandemije koronavirusa? Ne tako brzo
PROCJENE
Stručnjaci: Kraj pandemije koronavirusa? Ne tako brzo
PARIZ - Opada broj slučajeva covida-19 i raste zamor od pandemije pa brojne zemlje ukidaju ograničenja uvedena kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.
Popisalo se milijun ljudi
POPIS
Popisalo se milijun ljudi
ZAGREB - U prvoj fazi popisa stanovništva do jučer u 22,30 sati uspješno se samopopisalo milijun građana, izvijestio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).
Buljan Flander podnijela ostavku
OSTAVKA
Buljan Flander podnijela ostavku
ZAGREB - Ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordana Buljan Flander u četvrtak je u Dnevniku Nove TV objavila da daje ostavku na mjesto ravnateljice te klinike nakon niza negativnih reakcija na njezin zahtjev da se sudski zabrani pisanje H-altera o njoj i Poliklinici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE