GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Zagrebu uhićen Ivan Vujović, balkanski Al Capone

U Zagrebu uhićen Ivan Vujović, balkanski Al Capone
KRUPNA ZVJERKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2022 / 16:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U ćeliji pulskog zatvora je "balkanski Al Capone" - tako mediji nazivaju 35-godišnjeg državljanina Crne Gore, Podgoričanina Ivana Vujovića, kojem su specijalci iz Odjela za potrage u petak stavili lisice u Zagrebu.

A Vujović nije ni slutio da je bio na policijskom "radaru" nakon što je policajcima prilikom kontrole isprava u Medulinu u noći s utorka na srijedu pružio krivotvorenu crnogorsku vozačku dozvolu, koja je glasila na tuđe ime, ali s njegovom fotografijom, piše Jutarnji list.

U Zagreb je došao iz Pule radi dogovorene plastične operacije, također pod lažnim imenom, jer je namjeravao, osim identiteta, promijeniti i fizički izgled kako bi nastavio svoje "igrokaze" s policijom. Čovjek čiji je dosje, kako su svojedobno pisali crnogorski i srbijanski mediji, "debeo kao Biblija" dosad je nekoliko puta uspio umaknuti policiji i pravosuđu - bilo fizičkom snagom, bilo lukavošću, ali i koristeći "insajdere", što je učinio prilikom jednog od bjegova iz zatvora. A tko je zapravo Ivan Vujović i zbog čega ga traži nacionalni Interpol Srbije i zašto su se njime bavili hrvatski specijalci za potrage?

PU istarska priopćila je da su njezini policajci iz Službe organiziranog kriminaliteta u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-om) - Služba Zagreb, i FAST jedinicom Crne Gore proveli kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjim državljaninom Crne Gore koji je u četvrtak uhićen zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenje isprave, a utvrđeno je i da je beogradski Interpol radi uhićenja i izručenja Republici Srbiji raspisao za njim međunarodnu potragu zbog pokušaja ubojstva. Policija je u stanu i automobili kojim se koristio Vujović našla više krivotvorenih isprava i drugih predmeta te veću količinu novca. U međuvremenu se i Uprava policije Crne Gore oglasila i potvrdila njegovo uhićenje.

Krimen zbog kojeg je beogradski Interpol tražio Vujovića jest ranjavanje Darka Bulatovića (29) koje se dogodilo 29. srpnja 2016. u beogradskom lokalu Đura Bar u Venizelosovoj ulici u Beogradu, inače vlasništvu glumca Petra Benčine. Bulatovićev je otac u to vrijeme bio direktor nogometne Superlige Srbije, a i nekadašnji je direktor nogometnih klubova Zemuna, OFK Beograda, podgoričke Budućnosti i Metalca iz Gornjeg Milanovca.

Vujović je pobjegao, a nadzorne kamere snimile su ga na nekoliko mjesta. Uhićen je 6. studenoga 2016. na autocesti u Njemačkoj nedaleko do granice s Nizozemskom. Nepunu godinu prije, 24. prosinca 2015., uspio je pobjeći iz zatvora u Bijelom Polju, gdje je izdržavao kaznu zatvora od 14 godina na koju je bio osuđen 3. ožujka 2016. zbog ubojstva Radovana Savovića nedaleko od zgrade crnogorske televizije u svibnju 2008. Osvetio mu se za to što ga je Savović, 27. ožujka 2008., pretukao u budvanskom lokalu Stara Crna Gora. Savović je sjedio s društvom u podgoričkoj pizzeriji Primicia, a Vujović je čekao da izađe i, dok je prelazio ulicu, prišao mu je s leđa te iz revolvera u njega ispalio nekoliko hitaca usmrtivši ga na mjestu. Kad su ga izvodili sa suđenja, fotografima je pokazao srednji prst. Prvotno je kaznu služio u zatvoru Spuž pa je zbog čestih tučnjava premješten u zatvor u Bijelo Polje. Jednog je zatvorenika pokušao ubiti zašiljenom žlicom, a prijetio je i policajcima.

Zbog njegova spektakularnog bijega - kad je prilikom telefonskog razgovora uz prijetnju pištoljem svladao dežurne čuvare, koji inače ne nose oružje, te potom, također prijeteći oružjem, svladao policajca koji je osiguravao glavni ulaz u zatvor - bilo je suspendirano nekoliko rukovoditelja u zatvoru jer je iz sefa šefa zatvorske straže nestao službeni pištolj, a ključ od sefa imali su svi pravosudni policajci. S obzirom na to da se radilo o opasnoj osobi, pokrenuta je široka akcija traganja pod nazivom "BPBLOK", a i tada je, krajem 2015. godine, o njegovu bijegu bila obaviještena i hrvatska policija.

Međutim, u siječnju 2016. lociran je u Beogradu, ali je u posljednjem trenutku izbjegao uhićenje te mijenjao adrese u glavnom gradu Srbije. Uspijevao se skrivati gotovo godinu dana, u međuvremenu je teško ranio Darka Bulatovića i opet pobjegao, te godinama izmicao policiji. Bio je jedan od najtraženijih bjegunaca u Europi. Hrvatski specijalci za potrage, u suradnji sa srbijanskom, crnogorskom i nizozemskom policijom uspjeli su ga uhititi i Vujović će sada čekati odluku suda o izručenju Srbiji.

Sve okolnosti kako je uspio lažnim ispravama doći do Hrvatske, koliko je dugo ovdje boravio, je li imao u bijegu pomagače, tek treba rasvijetliti. Sasvim je sigurno da će se sve što je nađeno kod Vujovića, a posebno komunikacija koju je vodio, biti predmet daljnjeg istraživanja hrvatske policije. Njegov branitelj, pulski odvjetnik Matija Miloš, potvrdio nam je da je Vujoviću određeno 30 dana istražnog zatvora, ali ne zna pojedinosti o njegovu uhićenju, osim da se dogodilo u Zagrebu i da je prepraćen u Pulu, gdje ga sumnjiče za krivotvorenje isprava. Sasvim je izvjesno da bi se u Puli prvo mogao voditi postupak zbog krivotvorenja isprave, te nakon što se taj postupak dovrši udovoljiti zahtjevu za izručenjem nakon što iz Srbije stigne sva dokumentacija.

Osim toga, sve ovisi i o tome kako će se o zatjevu srbijanskog pravosuđa da ga se izruči i sude mu za ubojstvo očitovati pred sudom u Puli Ivan Vujović.

Tagovi: Ivan VuJović, balkanski Al Capone, Matija Miloš, Darko Bulatović, Petar Benčina
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE