GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ubojica iz Siska bio je ključni svjedok u slučaju strijeljanja srpskog civila

Ubojica iz Siska bio je ključni svjedok u slučaju strijeljanja srpskog civila
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2023 / 08:03
Autor: SEEbiz / index.hr
SISAK - Ubojica iz Siska Neđad Fetić, koji je među stanovnicima bio poznatiji kao Bracan, danas će biti opet ispitan pred državnim odvjetništvom te priveden istražnom sucu. Tužiteljstvo traži da mu se odredi istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Fetić je u subotu navečer ubio 45-godišnju ženu, teško ranio još četiri osobe te zapalio tri kuće i dva automobila.

Podsjetimo, glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je jučer kako je još uvijek teško govoriti o motivu 58-godišnjaka koji je iz vatrenog oružja u Sisku sinoć jednu osobu ubio, dok je četiri teško, a četiri lakše ranio. "Još je teško govoriti o motivu počinitelja i tome što ga je nagnalo da počini ova teška kaznena djela jer iz svega što za sada znamo nikakvi indikatori nisu bili koji bi ukazivali da bi se ovako nešto moglo dogoditi", rekao je Milina u Dnevniku HTV-a.

Izvijestio je kako se sada provode izvidi. "Očevid je tek završio, provode se dokazne radnje, provodit će se i potrebna vještačenja, ali prikupljaju se obavijesti kako od samih žrtava tako i od svih drugih od kojih možemo dobiti korisna saznanja", pojasnio je. Osvrnuo se i na bombu koja se spominje prilikom uhićenja na snimkama na društvenim mrežama, rekavši među ostalim kako je "osoba koristila i dugo vatreno oružje i poluautomatsko oružje, s time da je posjedovala i ručnu bombu".

Policija je jučer na presici objavila i da je Fetić prije 20-ak godina bio prekršajno kažnjen zbog posjedovanja pištolja. Pištolj mu je oduzet.

Fetić je, sudeći prema sudskim spisima, bio ključni svjedok tužiteljstva u slučaju ubojstva srpskog civila Rade Španovića 6. rujna 1991. godine. Prema presudi Španovića su hrvatski vojnici odvezli iz kuće u Capragu i izrešetali s 25 metaka. Za ovaj su zločin, kako stoji u presudi Županijskog suda u Zagrebu, na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni Mirko Šašo i Haso Mahmutagić.

Kako stoji u presudi, Fetić je u slučaju svjedočio da je poznavao žrtvu od djetinjstva. Svjedočio je da je Španovića uočio na dan kad je ubijen u mjestu Komarevo i da je bio u društvu muške osobe koja ga je oslovila s "Ivo".

"Osoba koja je s njim bila društvu, ga je oslovila imenom Ivo, i komentirala da tako nije u Zagrebu, što mu je bilo čudno, jer je znao da se radi o osobi Rade Španovića koji nije iz Zagreba. Još čudnije mu je bilo što je Rade Španović išao u smjeru njihovih položaja, dizao se na prste, da osmotri taj položaj i gleda uokolo. Vratio se u garažu gdje je bio smješten njihov vod, i pred optuženim Mirkom Šašom i još nekim pripadnicima voda ispričao što je vidio. Nakon toga su optuženi Mirko Šašo i još neki pripadnici njegovog voda izveli oštećenog Radu Španovića iz kuće u kojoj je bio, i krenuli s njim prema komandi da ga oni preuzmu", stoji u presudi.

Fetić je tvrdio da je mislio da će Španović biti predan u zapovjedništvo. Sjeo je u auto sa Šašom, Mahmutagićem i Štefom Goričkim (drugim svjedokom u slučaju). Potom su, kako je ispričao, Šašo i Mahmutagić zaustavili automobil kod groblja, odveli Španovića, nakon čega su Gorički i Fetić čuli rafale.

"Svjedoci Nedžad Fetić i Štef Gorički iskazuju da su se po povratku u vozilo vratili prema Komarevu, s tim da svjedok Gorički navodi da mu je Haso Mahmutagić rekao da vozi do groblja u Komarevo, a suglasno navode da je prilikom izlaska iz vozila oštećenog Rade Španovića, Haso Mahmutagić rekao "ajmo van, idemo u zapovjedništvo". Nakon što su njih trojica, Haso Mahmutagić, optuženi Mirko Šašo i oštećeni Rade Španović, izašli iz vozila, Neđad Fetić i Štef Gorički su ostali u autu i u jednom času su čuli rafal iz automatskog oružja, da bi potom se u automobil vratili Haso Mahmutagić i optuženi Mirko Šašo", stoji u presudi.

Mahnutagić je, pak, za zločin na sudu pokušao okriviti Fetića i tvrdio je da je on bio organizator svega, no sud mu nije povjerovao.

Tagovi: Sisak, ubojstvo Srba u Sisku, Neđad Fetić, Rade Španović
PROČITAJ I OVO
Xi sletio u Beograd,  RTS prekinuo prijenos Eurovizije
SRBIJA-KINA
Xi sletio u Beograd, RTS prekinuo prijenos Eurovizije
BEOGRAD - Kineski šef države Xi Jinping započeo je u utorak navečer u dvodnevni posjet Srbiji, drugi u posljednjih osam godina, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
NESLUŽBENO
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
ZAGREB - Budući da su SDSS-ovi zastupnici DP-u nepoželjni, ostali manjinci su zaključili kako ne bi bilo dobro da potpise da svih pet.
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
OPTIMIZAM
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
ZAGREB - Po završetku sastanka Mario Radić je rekao da se pregovori nastavljaju sutra.
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
STAVOVI
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
ZAGREB - Glasnogovornik tehničke Vlade Marko Milić komentirao je kako prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ODLUKE
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ZAGREB - Nacionalne manjine rekle su da će dati potporu premijeru Plenkoviću, ali potpise za mandatara neće dati SDSS-ovci, rekao je Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, nakon sastanka manjinaca s Plenkovićem u Banskim dvorima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE