GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga za zaštitu okoliša Resnik: Zagrebu prijeti kaos zbog novog modela prikupljanja otpada

Udruga za zaštitu okoliša Resnik: Zagrebu prijeti kaos zbog novog modela prikupljanja otpada
OGORČENI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 08:59
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Udruga za zaštitu okoliša Resnik, kao neprofitna, nestranačka, nevladina, ekološka udruga oglasila se u vezi problema u primjeni Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba, ususret 15. Sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba zakazanoj za dan 8. rujna.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"N/P Predsjedniku i zastupnicima Gradske skupštine Grada Zagreba,
Javnosti i medijima, svima

Udruga ponovljeno izražava zabrinutost postupanjem aktualne koalicijske gradske „vlasti“ koje ne doprinosi rješavanju nagomilanih problema u vezi s otpadom u Gradu Zagrebu, nego je daljnji nastavak i doprinos postojećem kaosu, a koje nastoje prikazati kao interes građana.
Udruga ističe, da umjesto nužnog i očekivanog početka izgradnje novog cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u skladu s cirkularnom ekonomijom i održivim razvojem, kakav Grad Zagreb zaslužuje i čeka, kao i njegovu dosljednu primjenu, inzistiranjem na provedbi Odluke o načinu pružanja javne usluge.., nastaju novi problemi i nastavak kaosa s otpadom s dugoročnim posljedicama za građane Grada Zagreba.
Takozvani „novi“ način sakupljanja komunalnog otpada iz Odluke, nije dio cjelovitog rješenja gospodarenja otpadom na bazi primarne selekcije odnosno odvojenog skupljanja na kućnom pragu, ni u skladu s principima cirkularne ekonomije i najboljom EU praksom.
„Novi“ način skupljanja komunalnog otpada propisan Odlukom nije u skladu, niti ne provodi individualizaciju odgovornosti, kao niti mogućnosti kontrole njene primjene.

Propisani sustav naplate i dalje nije pravedan ni u skladu s primjenom načela „onečiščivač plaća“ odnosno „plati koliko baciš“, usluga se plaća čak i kad nije izvršena, a za većinu građana usluga odvoza će poskupjeti, bez da se kvaliteta usluge i zbrinjavanja poboljšala.
Razvrstavanje komunalnog otpada na ovaj način nemoguće je u praksi kontrolirati, a kazne koje će se prevaliti putem kolektivne odgovornosti na sve suvlasnike zgrade su u praksi neprovedive i suprotne osnovnim principima prava i pravne države.
Uspostava obveze (samo)financiranja (cit. „ne možemo svima platiti“!) postavljanja tzv. „boksova“ za spremnike koja se traži od velikog broja građana je suprotna izričitim odredbama Zakona o gospodarenju otpadom i drugim zakonskim propisima, a različiti pristup rješenjima za objekte podzemnih spremnika i tzv. „boksova“ je neosnovan.
Ovakav pristup i način financiranja nije predviđen ni aktima Grada Zagreba, nastavak je daljnjeg kaosa, već od ranije poznate diskriminacije i kršenja osnovnih ustavnih prava građana Grada Zagreba, kako u pogledu financiranja, tako i u (ne)gospodarenja otpadom i posljedične štete na zdravlje i okoliš koju trpe.
Postupanje gradonačelnika i njegovih koalicijskih partnera, kao izloženo, je dokaz da aktualna „vlast“ u Zagrebu ne poznaje ni osnove funkcioniranja pravnog sustava, da problemu s otpadom pristupa bez sustavnih rješenja u skladu s principima cirkularne ekonomije, već arbitrarno, fragmentalno i voluntaristički.
To je pak nastavak dosadašnjeg katastrofalnog postupanja s otpadom u Zagrebu, osobito imajući u vidu i činjenicu da će sav komunalni otpad završiti na način planiran od ranijeg gradonačelnika i interesne grupacije, što zasigurno nije interes građana, ali će to platiti."

Tagovi: Udruga za zaštitu okoliša Resnik, novi model prikupljanja otpada, Tomislav Tomašević, Čistoća Zagreb, kružna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Plenković objavio detalje zrakoplovne nesreće
OTKRIĆA
Plenković objavio detalje zrakoplovne nesreće
KERESTINEC - "Avion je propao kroz krošnje, bilo ga je teško uočiti iz zraka. Šuma je gusta. Poprilično je uništen, okrenut je naopako", kazao je jedan HGSS-ovac.
Njemačke oružane snage tražit će nove vojnike na TikToku
BIZARNO
Njemačke oružane snage tražit će nove vojnike na TikToku
BERLIN - Njemačke oružane snage ili Bundeswehr planiraju koristiti aplikaciju za kratke video snimke TikTok za pronalaženje novih novaka.
Rusi napali trgovački centar u Harkivu, najmanje dvoje mrtvih
RAT U UKRAJINI
Rusi napali trgovački centar u Harkivu, najmanje dvoje mrtvih
HARKIV - Najmanje dvoje ljudi poginulo je danas u ruskome napadu na specijalizirani trgovački centar, u kojemu se prodaju građevinski proizvodi, u Harkivu, drugome po veličini ukrajinskom gradu smještenom u regiji koja je tijekom više od dva tjedna meta ruskih napada.
Pupovac se oglasio oko Odbora za nacionalne manjine
MANJINCI
Pupovac se oglasio oko Odbora za nacionalne manjine
ZAGREB - Zastupnici manjina u petak su objavili kako ne planiraju izabrati šefa saborskog Odbora za nacionalne manjine „dok se ne smire strasti“.
Srušio se avion kraj Zagreba: Jedna osoba poginula, troje preživjelih
NESREĆA
Srušio se avion kraj Zagreba: Jedna osoba poginula, troje preživjelih
ZAGREB - O nesreći se oglasila i policija. U 16:51 su zaprimili dojavu o padu manjeg sportskog zrakoplova, u šumi južno od Kerestinca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE