GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga Životna linija: U Hrvatskoj lani 566 suicida

Udruga Životna linija: U Hrvatskoj lani 566 suicida
CRNA STATISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 07:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Životna linija najavila je u četvrtak da će 10. rujna, na Svjetski dan prevencije suicida, na Trgu Petra Preradovića upaliti 566 svijeća u spomen na isto toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid.

Svjetski dan prevencije suicida obilježava se 10. rujna diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom, ističe predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac i upozorava da godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi.

Udruga u priopćenju navodi da je prošle godine u Hrvatskoj suicid počinilo 566 osoba, prema podacima MUP-a, 117 žena i 449 muškaraca što je gotovo četiri puta veći broj.

Pri tome su u dobnoj skupini od 15 do 25 godina bila 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1 posto u odnosu na godinu dana ranije. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225, što predstavlja 39,7 posto od ukupnog broja suicida u Hrvatskoj.

Daleko najveći broj samoubojstava, 120, zabilježila je PU Zagrebačka, na drugom je mjestu PU splitsko-dalmatinska sa 45 samoubojstva.

Stoga se Udruga Životna linija zauzima za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama.

Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge pomoc@pomoc.hr. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr, priopćila je Udruga.

Tagovi: Udruga Životna linija, samoubojstva u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE