GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruge za ljudska prava: Predsjedniče, prešli ste na mračnu stranu

Udruge za ljudska prava: Predsjedniče, prešli ste na mračnu stranu
OTVORENO PISMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2021 / 15:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osamnaest udruga za ljudska prava uputile su u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću u kojem mu poručuju da je "prešao na mračnu stranu" jer umjesto da brani temeljna ljudska prava i slobode sve više postaje govornik s rigidnim nacionalističkim programom.

"Zabrinuti smo Vašim sve jasnijim iskazivanjem stajališta koja su protivna temeljnim ljudskim pravima te slovu i duhu Ustava. Umjesto aktiviranja u obrani temeljnih prava i sloboda, sve se više obznanjujete kao govornik sa 'suverenističkim', rigidno nacionalističkim programom", stoji u pismu 18 udruga, među kojima su Centar za mirovne studije, Gong, Documenta, B.a.b.e., Kuća ljudskih prava Zagreb...

Na takvu ocjenu upućuju Milanovićevi komentari kojima negira nalaze Odbora Vijeća Europe za sprječavanje mučenja i uznemirujuće dokaze o nasilju hrvatske policije protiv migranata na hrvatskim granicama, izjave kojima relativizira genocid u Srebrenici i dodatno viktimizira njegove žrtve, ali i građane cijele regije.

"Pritom ste čak doveli u sumnju i sam koncept genocida svodeći ga na statistiku, broj pobijenih, a ne na zastrašujuću praksu ubijanja ljudi zbog pripadnosti po podrijetlu, te istovremeno uveli razlikovanje među žrtvama pojedinih genocidnih radnji - tipično nacionalistički zabrinutiji zbog 'lijepljenja etiketa' genocida, nego zbog samo prakse genocidnog divljanja", stoji u pismu.

Udruge ocjenjuju kako jučerašnji Milanovićev ispad vezan uz obljetnicu likvidacije obitelji Zec predstavlja vrhunac njegova štetnog javnog djelovanja suprotstavljenoga zaštiti ljudskih prava.

"Svi mi kao građani/građanke posebno smo pogođeni činjenicom da je ovaj zločin društveno prihvaćen utoliko što su ubojice naknadno dobile odličja hrvatske države, a jedan je od njih bio i tjelohraniteljem visokoga državnog funkcionara. Kao da je već tada započela pogubna igra skrivanja „naših“ zločin(ac)a i kršitelja zakona koja se, u slučaju Hussiny, nastavlja do naših dana. Sve je to Vama, na žalost, posve nevažno u odnosu na image nacije", poručuju mu u pismu.

Što je Milanović obećavao, a što zapravo radi

Pri tome ocjenjuju kako je "u diskrepanciji između svoje kampanje i inauguracijskog govora s jedne strane i svog djelovanja otišao nekoliko koraka dalje - u nesagledivu neodgovornost, obmanu i prijevaru".

Podsjećaju da je u inauguralnom govoru Milanović obećao da će biti konstruktivni faktor, a njegove su izjave "destrukcije koje mogu imati nesagledive i dugoročne posljedice".

Također je obećao da će se u vanjskoj politici fokusirati na točke na kojima se može graditi suradnja i prosperitet, no vrijeđanje članova Odbora Vijeća Europe za sprječavanje mučenja, relativizacija genocida u Srebrenici i obilje predrasuda koje koristi govoreći o susjednim sredinama predstavljaju trganje veza i ekstremno nazadnjaštvo koji Hrvatsku “udaljavaju od susjeda i od svijeta”.

"Predsjedniče Milanoviću, stali ste uz stranu sirovog nacionalizma temeljenog na mitovima, prošlim traumama i predrasudama, a ne na stranu kritičke privrženosti ovome društvu i negacije isključivosti. Stali ste na stranu moćne i privilegirane manjine nasuprot obespravljenih i marginaliziranih manjina, ali i svakog stanovnika i stanovnice Hrvatske koji radi na tome da živi u normalnoj zemlji", navode udruge u pismu..

Tražili ste "zrno razumijevanja" za svoje greške, no od građana i građanki ove zemlje nećete ga dobiti, jer u vašim greškama tutnji namjera da povrijedite i ponizite najranjivije dijelove vašeg društva.

"Milanoviću, ma koliko Vam se predsjednička funkcija čini teškom, to je teret koji ste preuzeli i s kojim morate živjeti još tri godine. Nađite si svrhu, a hrvatske građanke i građane poštedite svojih ispada frustracije i bijesa", poručuju udruge u pismu.

Tagovi: Udruge za ljudska prava, zoran Milanović, Srebrenica, genocid, obitelj Zec
PROČITAJ I OVO
Radman: Čini se da je omikron kraj pandemije
RIJEČ AUTORITETA
Radman: Čini se da je omikron kraj pandemije

ZAGREB -  I virus gripe svake godine ide u svoju propast, ali dogodine će doći novi. Protiv kojeg treba novo cjepivo, sve ovisi o tome hoće li ovaj virus postojati u nekoj čudnoj životinji, u šišmišu, postojati rezerva intaktnog virusa i tamo ne mutira 100.000 puta, rekao je molekularni biolog.

Mike Pence i Donald Trump prijateljski su se rastali prošlog ljeta
RAZLAZ
Mike Pence i Donald Trump prijateljski su se rastali prošlog ljeta
NEW YORK - Bivši američki predsjednik Donald Trump i bivši potpredsjednik Mike Pence pamte i bolje dane njihovog odnosa.
Zbog zveckanja oružja na istoku, Finska i Švedska bliže članstvu u NATO-u
NATO
Zbog zveckanja oružja na istoku, Finska i Švedska bliže članstvu u NATO-u
HELSINKI - Zveckanje oružjem na rusko-ukrajinskoj granici potaknulo je u Finskoj i Švedskoj rasprave o tome trebaju li se priključiti NATO-u kako bi članstvom u vojno-političkom savezu odvratile Moskvu od bilo kakve agresije.
Potres jačine 6,4 pogodio otočje Kermadec kod Novog Zelanda
PODRHTAVANJE TLA
Potres jačine 6,4 pogodio otočje Kermadec kod Novog Zelanda
KERMADEC - Potres magnitude 6,6 pogodio je regiju otočja Kermadec, sjeveroistočno od Novog Zelanda, izvijestio je u petak Geološki zavod Sjedinjenih Država (USGS).
Biden najavio slanje manjeg broja vojnika na istok Europe
ODLUKE
Biden najavio slanje manjeg broja vojnika na istok Europe
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da će SAD "u bliskoj budućnosti" razmjestiti vojnike u zemlje istočne Europe i NATO-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE