GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uhićen Andrej Šiško, vođa Štajerske straže

Uhićen Andrej Šiško, vođa Štajerske straže
UHIĆENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2020 / 19:22
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska policija uhitila je zapovjednika tzv. "Štajerske straže" Andreja Šiška za kojim je raspisala tjeralicu jer se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne zbog poticanja na podrivanje ustavnog poretka.
Šiško je u subotu priveden nakon što je s pripadnicima "Štajerske straže" došao na obilježavanje pogibije partizanskog Pohorskog bataljona u blizini Slovenske Bistrice, na kojoj je bio i presjednik države Borut Pahor kojemu se Šiško pokušao približiti, prenose slovenski mediji.
Šiška kojega su pratilli uniformirani pripadnici njegove postrojbe uhitili su policajci u civilu u trenutku kad se pokušao približiti predsjedniku Pahoru, čemu se nije opirao, a nakon toga je odveden u zatvor, prenio je mariborski list "Večer".
Anica Bidar, glasnogovornica Andreja Šiška, kazala je da je on na mjesto komemoracije došao s namjerom da se preda, te da je želio da se to dogodi pred očima javnosti.
Na uhićenje Šiška reagirao je i predsjednik Borut Pahor, rekavši da su svi dužni poštovati ljudsko dostojanstvo, ali i dostojanstvo događaja kojima se obilježava nacionalna prošlost.
"Imamo pravo izražavati svoje mišljenje, ali treba poštovati i dostojanstvo ljudi, pa i ovakvih komemoracija kojima se izražava pijetet", kazao je Pahor.
Za vođom tzv. “Štajerske straže” prije dva tjedna raspisana je tjeralica jer se nije odazvao na poziv za odsluženje zatvorske kazne, a poručivao je preko svojih pristaša da mu odluka o tome da se mora javiti u zatvor nije uručena.Šiško je bio osuđen na osam mjeseci zatvora zbog poticanja na nasilnu promjenu ustavnog poretka prilikom postrojavanja svojih pristaša blizu Maribora, no pušten je iz pritvora nakon šest mjeseci i izricanja nepravomoćne presude.
U međuvremenu je njegova žalba na prvostupanjsku presudu odbijena. Šiško sada treba odslužiti dva mjeseca kazne jer mu se u kaznu priznaje vrijeme provedeno u pritvoru.
Tagovi: Andrej Šiško, Štajerska straža, Andrej Šiško
PROČITAJ I OVO
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
POTEZI
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
ZAGREB - Saborska zastupnica Vesna Vučemilović isključena je iz Hrvatskih suverenista jer je dala potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za mandatara nove vlade, priopćili su iz stranke.
Plenković: Nina ostaje, sjajna je
PREMIJER
Plenković: Nina ostaje, sjajna je
BENKOVAC - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zajedno s ostalim kandidatkinjama i kandidatima na europskim izborima s liste HDZ-a bio je na Sajmu u Benkovcu. Tom prilikom dao je izjavu za medije, javlja N1.
Milanović: Plenković je dokazao da uživa povjerenje većine svih zastupnika
DOBIO MANDAT
Milanović: Plenković je dokazao da uživa povjerenje većine svih zastupnika
ZAGREB - Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića stiglo je priopćenje povodom povjeravanja mandata Andreju Plenkoviću za sastav nove vlade.
Politico: Plenković bi ipak mogao put Bruxellesa
MEDIJI
Politico: Plenković bi ipak mogao put Bruxellesa
ZAGREB - Izborni pobjednik Andrej Plenković sklopio je koaliciju s krajnjom desnicom u novoj vladi, piše Politico u novoj analizi.
Preminuo Slobodan Ljubičić, Bandićev najbliži suradnik
IN MEMORIAM
Preminuo Slobodan Ljubičić, Bandićev najbliži suradnik
ZAGREB - Slobodan Ljubičić (66) preminuo je u petak u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE