GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uhlir: Kroz projekt obnove gospodarstvo može pokrenuti New Deal

Uhlir: Kroz projekt obnove gospodarstvo može pokrenuti New Deal
NEW DEAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 22:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državni tajnik Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir izjavio je u utorak kako hrvatsko gospodarstvo kroz projekt obnove Zagreba i njegove okolice od potresa može pokrenuti svoj New Deal.

„Možemo zaključiti da, uz nekoliko elemenata koji će biti dodatno razrađeni, predloženi zakon predstavlja rješenje za obnovu Zagreba, ali i unapređenje stanja u stanovanju i u gospodarstvu“, rekao je Uhlir na kraju maratonske rasprave o predloženom zakonu o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa koji ga je pogodio 22. ožujka.

Taj zakon, naglasio je, karakterizira količina štete i količina sredstva koja će biti utrošena, što će „maksimalno napregnuti državu“. Naime, u potresu je oko 25 tisuća zgrada pretrpjelo različita oštećenja, od čega je 1. 300 neuporabljivih, privremeno njih 4. 900. „To je ogromna brojka koja stavlja velike izazove za cijelu državu sa svakog mogućeg aspekta“, istaknuo je Uhlir.

Projekt vrijedan kao 18 Peljeških mostova

Zakon o obnovi Zagreba i okolice, kazao je, ima veliki utjecaj na sektor graditeljstva, jer je riječ o projektu čija financijska težina odgovara izgradnji kompletnih autocesta nakon osamostaljenja države ili približno 18 Peljeških mostova. „Naše gospodarstvo kroz ovaj projekt može pokrenuti svoj new deal i pri tome treba paziti da se ne ponove greške od ranije“, poručio je Uhlir.

Na kraju rasprave Miro Bulj (Most) opetuje da treba biti solidaran i pomoći građanima Zagreba, no ističe da dvije trećine Hrvatske imaju probleme, ljudi su im iselili, a prema njima se nije osjetila solidarnost.

Anka Mrak Taritaš (Glas) kaže da zakon nije izravno provediv, nego će se provoditi na temelju programa i mjera koje će donijeti Vlada, a Sabor neće imati utjecaja. Nepoznanica je koliko će sve koštati, koliko će trajati i tu je opasnost, ako se iz centra isele stanovnici, grad je izgubio svoju dušu. Odgovornost je na svima da to ne dopustimo, poručila je zastupnica.

I Vesna Nađ (SDP) kaže da nije dobro podzakonskim aktima uređivati provedbu zakona, da se iz samog zakona ne vidi se vizija budućeg identiteta Zagreba, da u njemu nedostaje socijalna komponenta. Potreban je, kaže, veliki nadzor i transparentno trošenje sredstava za obnovu kako ne bi došlo do korupcije.

Smisao zakona nije forma

Ivan Domagoj Milošević (HDZ) zadovoljan je kvalitetnom, konstruktivnom i raspravom „gotovo na rubu konsenzusa“. Ističe da smisao zakona nije forma, skupljanje političkih poena, nego trajno rješavanje problema koje je donio potres. Za provedbu zakona ključnim drži učinkovitu i transparentnu gradsku upravu, partnerstvo s Vladom, srednjim i malim poduzetnicima i obrtnicima.

Tomislav Tomašević (Zeleno-lijeva koalicija) dijeli ocjenu o raspravi, zadovoljan je visokim suglasjem o rješenjima koje donosi zakon. Financijski model 60+20+20 na tragu je našeg političkog stava iz kampanje, s tim da predlagač treba razmotriti da se makne ovih 20 posto za najsiromašnije ljude, kaže zastupnik i poručuje da založno pravo treba regulirati bolje, da ne može hipoteka biti na cijeloj zgradi.

Predloženi zakon Sabor je raspravio u prvom čitanju, drugo čitanje trebao bi provesti na jesen kada se očekuje i donošenje zakona.

Tagovi: Željko Uhlir, obnova Zagreba, New Deal, Miro Bulj, Anka Mrak Taritaš
PROČITAJ I OVO
Donald Trump napustio Bijelu kuću
ODLAZAK
Donald Trump napustio Bijelu kuću
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump nekoliko sati prije isteka predsjedničkog mandata napustio je u srijedu ujutro po lokalnom vremenu Bijelu kuću i uputio se prema vojnoj bazi Andrews odakle će ga predsjednički zrakoplov prevesti na Floridu koju je odabrao kao novo prebivalište.
Žinić: Spreman sam odstupiti pokažu li se bilo kakve nepravilnosti
AFERE
Žinić: Spreman sam odstupiti pokažu li se bilo kakve nepravilnosti
PETRINJA - Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u Petrinji je stao pred novinare i odgovarao na pitanja.
Polovica testiranih osoba koje su preboljele koronu izgubilo je antitijela
KORONA
Polovica testiranih osoba koje su preboljele koronu izgubilo je antitijela
ZAGREB - S pojavom novih varijanti koronavirusa postavlja se pitanje može li se osoba koja je preboljela covid-19 zaraziti novim sojem. Osobe koje su se već oporavile od virusa SARS-CoV-2 neko vrijeme su zaštićeni od ponovne zaraze, odnosno reinfekcije. Ta zaštita obično traje pet do šest mjeseci, a možda i duže.
Savez komunističke omladine Jugoslavije: Prijavit ćemo se za kinesko cjepivo
CJEPIVO
Savez komunističke omladine Jugoslavije: Prijavit ćemo se za kinesko cjepivo
BEOGRAD - Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) danas je, kako su naveli, "pozdravio s oduševljenjem", dolazak u Srbiju "ogromne količine kineskih cjepiva državne kompanije 'Sinofarm'" i priopćio da će se svi članovi Sekretarijata Centralnog komiteta SKOJ-a prijaviti da ga prime, pozivajući sve svoje članove i simpatizere da učine to isto.
Božinović: 1. veljače se neće dogoditi ništa spektakularno
PORUKE
Božinović: 1. veljače se neće dogoditi ništa spektakularno
ZAGREB - "Ovo je delikatno razdoblje. Učinit ćemo sve da sačuvamo zdravlje i živote, ali vidjet ćemo ako ima realnog prostora za neke manje korekcije, da se one i naprave", rekao je Božinović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE