GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina: Ogromna vrijednost zaplijenjenog neprijateljskog oružja

Ukrajina: Ogromna vrijednost zaplijenjenog neprijateljskog oružja
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2023 / 08:28
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
KIJEV - U svakom ratu je oružje neprijatelja dragocjeno, ne samo da bi se popunio vlastiti arsenal, nego i zbog novih tehnoloških dostignuća vojne industrije. I Ukrajinci marljivo analiziraju bogat plijen.

„Rusi se upravo natječu sa zemljama Zapada u isporuci oružja Ukrajini“, šali se brigadir Oleksandr Saruba iz Centra za ispitivanje osvojenih oružanih sustava glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga. Tu je već preko 800 različitih primjeraka oružja i vojne opreme koje su ukrajinske snage osvojile od Rusa i koji se sad koriste u borbi protiv agresora.

Popis je dugačak i tu su i topnički sustavi, tenkovi, oklopna i druga vozila – zaplijenjena je čak i jedna pokretna sauna. Mnogo toga je dragocjeno za borbu koja se vodi, na primjer kod elektronskog vođenja rata i zračne obrane. No najviše je „malenog“ oružja, dakle naoružanja pješačkih jedinica kao što su ručno oružje i minobacači. Toga ima već nekoliko tisuća komada.

Najvećim djelom takvo oružja pada u ruke ukrajinskim vojnicima u ofenzivnim operacijama. Što se brže napreduje, to je veća vjerojatnost da će Rusi prvo gledati kako spasiti vlastitu kožu i opremu ostaviti često tek s minimalnim oštećenjima. Često ruski vojnici ostavljaju oružje i opremu tek zbog malenih nedostataka, objašnjava Saruba.

Sudbina te vojne opreme ovisi o stanju pojedinog primjerka: ako se može koristiti, ona se evidentira kod te ukrajinske vojne jedinice i daje se dozvola za njeno korištenje u borbi. Oštećeno i neispravno oružje se popravlja, a ako vojnici te jedinice nemaju iskustva u korištenju s tim oružanim sustavom, organizira se njihova obuka.

Vojnik ove specijalne tehničke službe kojeg zovu „Pirat“ nam objašnjava kako je 95. ukrajinska desantna jedinica u oslobađanju Izjuma u regiji Harkova osvojila najnoviji sustav višecijevnog raketnog bacača Grad. Oružje se najprije moralo popraviti, ali sad je već u borbi protiv Rusa. U ruke im je pala i ruska haubica 2A65 Msta-B koja je doduše bila još u arsenalu SSSR-a, ali koju su Rusi modernizirali.

Ne samo topništvo, nego je osvojeno i streljivo: „Kad smo prešli rijeku Oskil, tražili smo moguća neprijateljska uporišta, vozili smo naokolo i sakupljali sve što smo našli. Tamo smo našli na stotine i stotine topničkih granata“, kaže nam drugi vojnik ove jedinice.

Velik dio zbirke osvojenog oružja su ruski tenkovi – trenutno ih ima više od 300 što bi bilo dovoljno za deset oklopna bataljuna, kaže nam Olekandr Saruba. 92. ukrajinska mehanizirana brigada je kod Kupjanska osvojila i mnoštvo ruskih tenkova T-72. Među njima su i najnoviji modeli T-72 B3M koji su modernizirani 2014. i 2015., objašnjava nam tenkovski stručnjak ove tehničke jedinice kojeg zovu „Chicago“. „U usporedbi s našim T-64, njihovi tenkovi su mobilniji i brži. T-72 je po svojim osobinama mnogo brži, pokretniji i bolje oklopljen.“

I ti osvojeni tenkovi se brzo nađu na bojišnici, ali sad s ukrajinske strane. Tenkisti ga cijene i iz drugog razloga: „Motor našeg T-64 tako urla da ga se može čuti na tri, četiri kilometara. T-72 je mnogo tiši tako da se možete prišuljati neprijatelju koji će ga primijetiti tek kod prvog hica“, kaže nam „Chicago“.

Dragocjenost za ovu tehničku jedinicu nije samo oružje koje se može upotrijebiti, nego mnogo toga mogu saznati i iz uništene vojne opreme, čak i iz ostataka ispaljenih raketa i bespilotnih letjelica koje su oborene. Zadaća ovog centra je saznati sve o njima kako bi se razvile taktike i sredstva u borbi protiv njih, objašnjava nam brigadir. Naravno da se tako otkrivaju i vojne tajne protivnika koje onda i Ukrajinci mogu koristiti u razvoju svojeg oružja, a svakako zanimaju i prijatelje Ukrajine na Zapadu.

Tu ima doista zanimljivih nalaza kao što je ruski sustav izviđanja Strelec. To je zapravo računalo kojeg nose vojnici i koje emitira podatke o ciljevima na bojišnici i njihovoj udaljenosti središnjem računalu. Saruba nam kaže kako se ruski proizvođač ovog sustava hvali da je pomoću njega otkriveno 40% ciljeva na prostoru bojnog djelovanja. To on smatra čistim pretjerivanjem, ali dodaje kako je to „zanimljivo otkriće“ iz tehnološkog očišta.

Zanimljive stvari se ne nalaze u elektronskim uređajima, nego i u ruskim oklopnim vozilima. U doba tamo negdje do 2014. kad se Rusija još smatrala partnerom Zapada, ta je zemlja surađivala s vojnom industrijom mnogih zemalja tako da je uz njihovu pomoć modernizirala svoje oružane sustave. Tako se u ruskim tenkovima mogu naći i najnovija optička pomagala i elektronika koja je proizvedena u drugim zemljama.

I ruske rakete često sadrže dijelove proizvedene u inozemstvu, u pravilu je to elektronika, optika, ali i elektromotori, kaže nam Saruba. „Na primjer, u (krstarećoj) raketi CH 101 koja se najčešće koristi protiv Ukrajine je nekih 53 dijelova koji se proizvode u inozemstvu. To je tako u čitavoj paleti ruskih krstarećih i balističkih projektila. Isto tako u doista svim topničkim sustavima neprijatelja, baš kao i u sustavima elektronskog ratovanja i protuzračnoj obrani su dijelovi koje Rusija uvozi iz inozemstva“, kaže bojnik Saruba.

To je onda već i treća zanimljivost koju otkriva ova tehnička služba ukrajinske vojske: koje tvrtke možda još uvijek krše sankcije protiv Rusije i što bi još trebalo doći na popis zabrane. A tu se vidi kako se Rusi sve više snalaze s onim što već imaju ili što mogu dobiti, makar to onda i nije optimalno za vojnu uporabu. Tako se sve češće vide univerzalni čipovi koji se mogu programirati za svakakve električne uređaje, bila to perilica za rublje ili raketa. U izviđačkim bespilotnim letjelicama Orlan-10 se u međuvremenu ugrađuju optički senzori kakvi se ugrađuju i u obične digitalne kamere kakve se koriste zapravo u nadzoru zgrada za kućnu uporabu.

„Kako je svijet globaliziran, tako su i ti elementi standardizirani i lako je promijeniti tvrtku kod koje će se kupovati“, kaže nam Saruba. Njegov centar isto tako pomno evidentira sve sastavne dijelove ruskih sustava koji su proizvedeni u inozemstvu, a to će onda biti dokazi kojim se mogu temeljiti sljedeće sankcije protiv Rusije.

Tagovi: rat u Ukrajini, ukrajinska vojska, ruska vojska, NATO
PROČITAJ I OVO
Plenković odgovorio Milanoviću: Ne vidim što mu je to SOA trebala dati, a da mu nije dala
ODGOVOR
Plenković odgovorio Milanoviću: Ne vidim što mu je to SOA trebala dati, a da mu nije dala
VARAŽDIN - Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Varaždinsku županiju te je tom prilikom dao izjavu za medije.
Milanović dogovor o SOA-i uvjetuje istragom o Turudiću
PREDSJEDNIK
Milanović dogovor o SOA-i uvjetuje istragom o Turudiću
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović pozdravio je odluku Vlade RH da predloži general- bojnika Tihomira Kundida, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Potvrđena optužnica protiv župana Matije Posavca
OPTUŽNICA
Potvrđena optužnica protiv župana Matije Posavca

ČAKOVEC - Dvije i pol godine od uhićenja sud je potvrdio optužnicu protiv moćnog međimurskog političara.

Uhićen Hrvoje Vojković, bivši ministar i šef Croatia osiguranja
UHIĆENJE
Uhićen Hrvoje Vojković, bivši ministar i šef Croatia osiguranja

ZAGREB - Po nalogu Ureda javnog europskog tužitelja (EPPO) uhićen je Hrvoje Vojković, bivši šef Croatia osiguranja i ministar gospodarstva u vladi Ivice Račana.
Putin: NATO se priprema napasti naš teritorij, a to bi moglo izazvati upotrebu nuklearnog oružja
PORUKE
Putin: NATO se priprema napasti naš teritorij, a to bi moglo izazvati upotrebu nuklearnog oružja
MOSKVA - Putinov govor o stanju nacije počeo je spominjanjem ruskih kratkoročnih planova ruskog naroda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE