GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina proglasila 30-dnevno izvanredno stanje uslijed napetosti s Rusijom

Ukrajina proglasila 30-dnevno izvanredno stanje uslijed napetosti s Rusijom
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2022 / 12:56
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ukrajina je proglasila izvanredno stanje od 30 dana zbog vojnih napetosti s Rusijom na istočnoj granici, objavio je u srijedu Oleksij Danilov, tajnik državnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

To znači da se može uvesti policijski sat i narediti građanima da ostanu kod kuće.

Zemlja je na rubu nakon ruske odluke da prizna neovisnost dviju odmetnutih pokrajina na istoku Ukrajine i da odobri slanje vojske kako bi spriječila ono što Kremlj naziva genocidom protiv etničkih Rusa.

Ukrajina je u srijedu počela regrutirati rezerviste u dobi od 18 do 60 godina, a maksimalno razdoblje služenja je jedna godina.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u srijedu Ukrajince da ne putuju u Rusiju i pozvalo svoje građane koji su već tamo da napuste tu zemlju.

"Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje građanima Ukrajine da se suzdrže od bilo kakvih putovanja u Rusku Federaciju, a onima koji se nalaze u toj zemlji da odmah napuste njezin teritorij", priopćilo je ministarstvo.

Parlament u Kijevu odobrio je u srijedu sankcije protiv 351 Rusa, uključujući zastupnike koji su glasali za priznanje i slanje ruskih vojnika.

Njima je zabranjen ulazak u Ukrajinu, pristup imovini, kapitalu, nekretninama i dozvolama za obavljanje poslovnih aktivnosti.

"Moramo od vijeća zatražiti da odmah uvede sankcije protiv kriminalaca, protiv svih zastupnika Dume koji su glasali za komadanje Ukrajine", rekla je Irina Heraščenko iz stranke Europske solidarnosti.

Sankcije formalno uvodi ukrajinsko vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost.

Prošli je tjedan 351 ruski zastupnik zatražio od predsjednika Vladimira Putina da prizna neovisnost dviju samoproglašenih republika na istoku Ukrajine koje kontroliraju proruski separatisti.

Putin je to učinio u ponedjeljak.

Ukrajinski parlament je također u srijedu u prvom čitanju glasao za zakon koji Ukrajincima omogućuje da nose oružje u samoobrani.

"Usvajanje ovoga zakona je u interesu države i društva", rekao je jedan od autora zakona, dodajući da je on potreban zbog "postojećih prijetnji i opasnosti za građane Ukrajine".

Tagovi: Ukrajina, Rusija, ruska vojska, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE