GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinci napreduju i prema sjeveru Harkivske oblasti

Ukrajinci napreduju i prema sjeveru Harkivske oblasti
NAPREDOVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2022 / 16:23
Autor: SEEbiz / H
KIJEV – Ukrajine snage nastavljaju svoj proboj prema sjeveru u oblasti Harkiv, a bilježe napretke i u drugim dijelovima države nakon pada ruskog uporišta na sjeveroistoku, rekao je šef ukrajinske vojske u nedjelju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je rusko povlačenje iz grada Izjuma u Harkivskoj oblasti kao točku preokreta u šestomjesečnom ratu. Zelenskij smatra da bi ova zima mogla dovesti do još većeg napretka ukrajinskih snaga ako joj stigne dodatno naoružanje.

„U regiji Harkiva počeli smo napredovati ne samo prema jugu i istoku, nego i prema sjeveru. Ima još 50 kilometara do granice s Rusijom“, napisao je na Telegramu glavni ukrajinski zapovjednik Valerij Zalužnji.

On je rekao kako su oružane snage od početka mjeseca vratile kontrolu nad više od tri tisuće kilometara kvadratnih.

Pad Izjuma predstavlja najveći poraz ruske vojske otkad je u ožujku protjerana iz okolice Kijeva. Ruski vojnici iza sebe su ostavili velike količine streljiva i naoružanja, piše Reuters. Ukrajinci su osvojili i sjeverni Kupjansk, važno željezničko čvorište, što ruskoj vojsci značajno otežava opskrbu na južnom dijelu oblasti.

„Vjerujem da je ova zima točka preokreta te ona može voditi do hitre deokupacije Ukrajine“, rekao je Zelenskij kasno u subotu.

„Vidimo kako okupatori bježe u raznim smjerovima. Da smo malo naoružaniji, oslobađali bi još i brže“, dodao je.

Ukrajinski dužnosnici nisu još službeno potvrdili da je oslobođen Izjum, no Zelenskijev šef ureda Andrij Jermak objavio je fotografiju vojske na ulazu u taj grad, uz emoji grožđa – ime tog grada znači „grožđica“.

Kijevski vojni analitičar Oleh Ždanov smatra kako bi ove pobjede mogle otvoriti put za daljnji napredak u regiju Luhansk koju je Rusija osvojila početkom lipnja.

„Ako pogledate kartu, logično je pretpostaviti da će se ofenziva razviti u smjeru Svatovo-Starobelsk i Sjeverodoneck-Lisičansk. To su dva obećavajuća smjera“, zaključio je.

Tagovi: Harkiv, ukrajinska vojska
PROČITAJ I OVO
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
INTEGRACIJA
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
PRIŠTINA - Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) preporučila je u utorak prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd koji je rekao da je to "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE