GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajincima otvoren samo jedan izlaz iz Sjeverodonecka dok traju žestoke borbe

Ukrajincima otvoren samo jedan izlaz iz Sjeverodonecka dok traju žestoke borbe
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2022 / 08:43
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ukrajinski branitelji žestoko se bore za "svaki metar" Sjeverodonecka, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij, dok su ruske snage uništile most na cesti do drugog grada ostavljajući civile sa samo jednim izlazom.

Ruske snage zauzele su veći dio Sjeverodonecka, uništivši dijelove grada u jednom od najkrvavijih napada otkako su 24. veljače napale Ukrajinu, a pobjeda bi im tamo mogla dati zamah u široj borbi za kontrolu nad ističnom ukrajinskom regijom Donbas.

"Ključni taktički cilj okupatora nije se promijenio: nastavljaju pristiskati Sjeverodoneck, tamo se vode žestoke borbe - doslovno za svaki metar", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u noćnom video obraćanju u nedjelju, dodajući da ruska vojska pokušava dovesti nove snage u Donbas.

Zelenskij je rekao da je slika 12-godišnjaka ranjenog u ruskom napadu sada trajno lice Rusije u cijelom svijetu.

"Samo te činjenice će odrediti kako svijet vidi Rusiju", rekao je.

"Ni Petar Veliki, ni Lav Tolstoj, već djeca ranjena i ubijena u ruskim napadima", rekao je očito smjerajući na prošlotjedne izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je usporedio vojnu kampanju Moskve s osvajačkim pohodom ruskog cara Petra Velikog u 18. stoljeću na švedske teritorije.

Ukrajinske i ruske snage u nedjelju su se i dalje borile ulicu po ulicu u Sjeverodonecku, rekao je guverner pokrajine Luhansk Serhij Gajdaj.

Ruske snage zauzele su veći dio grada, ali ukrajinske snage i dalje kontroliraju industrijsku zonu i kemijsku tvornicu Azot u kojoj su sklonjene stotine civila.

"Oko 500 civila ostalo je na području tvornice Azot, od kojih su 40 djeca. Ponekad vojska uspije nekoga evakuirati", rekao je Gajdaj.

No, Rusi su uništili most preko rijeke Sjeverni Donec koji povezuje Sjeverodoneck s gradom Lisičanskom, rekao je Gajdaj.

Tako je ostao samo jedan od tri mosta iz grada.

"Ako se most nakon novog granatiranja sruši, grad će uistinu biti odsječen. Neće biti načina da se vozilom napusti Sjeverodoneck", rekao je Gajdaj, ističući nedostatak sporazuma o prekidu vatre i dogovorenih koridora za evakuaciju.

Gajdaj je rekao da je Lisičansk također granatiran, te da je tamo ubijeno šestogodišnje dijete.

Reuters nije mogao potvrditi te tvrdnje.

U Pokrovsku, jugozapadno od Sjeverodonecka, žene, djeca i starci, neki u invalidskim kolicima, ukrcali su se u subotu na jedini vlak koji je evakuirao ljude, na početku dugog putovanja od zone sukoba do sigurnosti u Lavovu blizu granice s Poljskom.

"Ostali smo do posljednjeg trenutka, nismo htjeli otići, ali život nas je natjerao da preživimo", rekla je Ljuba, žena iz Lisičanska za Reuters dok je čekala da vlak krene.

"Odlazimo, ne znamo kamo kome, ali odlazimo".

Pad Sjeverodonecka, u posljednjem džepu u rukama ukrajinskih snaga u strateškoj regiji Luhansk, predstavljao bi za Rusiju veliki korak prema jednom od Putinovih ciljeva "posebne vojne operacije".

Prema ukrajinskom glavnom stožeru ruske snage pucale su iz minobacača i topništva prema jugu i jugozapadu od Sjeverodonecka. No navodi se da su ukrajinske snage odbile ruske pokušaje napredovanja prema nekim mjestima.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća s bojišta.

Nakon što je bila prisiljena smanjiti svoje početne ciljeve invazije na Ukrajinu započete 24. veljače, Moskva je svoju pozornost usmjerila na proširenje kontrole u Donbasu, gdje proruski separatisti drže teritorij od 2014. godine.

Ruske snage neprestano bombardiraju gradove na jugu i istoku, ostavljajući mnoge u ruševinama i tisuće civila mrtvih, prema Ujedinjenim narodima.

Drugdje ruske krstareće rakete uništile su veliko skladište u kojem se nalazilo američko i europsko oružje u zapadnoukrajinskoj regiji Ternopil, izvijestila je ruska agencija Interfax.

Guverner Ternopila rekao je da su rakete ispaljene iz Crnog mora na grad Čortkiv djelomično uništile vojni objekt i ranile 22 osobe.

Lokalni dužnosnik rekao je da tamo nema pohranjenog oružja.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi te izvještaje.

Tagovi: Severodonjeck, rat u Ukrajini, Ramzan Kadirov, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE