GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinski zapovjednik: Bahmut je prekretnica u ratu, možemo ga obraniti

Ukrajinski zapovjednik: Bahmut je prekretnica u ratu, možemo ga obraniti
PREKRETNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2023 / 07:41
Autor: SEEbiz
KIJEV - Pukovnik Yevhen Mezhevikin, zapovjednik Taktičke grupe Adam, vjeruje da bi bitka za Bakhmut mogla biti prekretnica u ratu te da je Ukrajina sposobna zadržati grad i potisnuti ruske trupe.

"Ako Ukrajinci obrane svoje nedavne uspjehe, prošlomjesečne bitke kod Bakhmuta mogle bi se pokazati kao prekretnica u ukrajinskoj obrani od Rusije, ne samo u zaustavljanju najnovije ruske ofenzive, već i u stvaranju uvjeta za nanošenje nokautirajućeg udarca", Meževikin rekao je.

Mezhivikin je za NYT rekao da su ruski napadi usporeni i da je neposredna prijetnja opkoljavanja osujećena. Dodao je da je "neprijatelj iscrpio sve svoje rezerve".

"Učestalost napada smanjila se nekoliko puta. Prije su mogli napadati u svim smjerovima istovremeno i u skupinama od ne manje od 20, 30 ili 40 ljudi, ali to se postupno smanjuje", objasnio je pukovnik.

Meževikin je dodao da dodatne ukrajinske jurišne brigade završavaju obuku.

Objasnio je da su Rusi na sjevernom i južnom krilu Bakhmuta, gdje su ruske trupe pokušale opkoliti grad u kliještima, naišli na najmotiviranije jedinice Ukrajine i izgubili zamah. Središte Bakhmuta, međutim, ostalo je žarište gdje su ruske trupe nastavile napadati značajnim snagama

“Preostaje im samo da pokušaju napredovati kroz grad, jer ih zgrade štite od požara”, objasnio je rusku taktiku.


Izvješća ukrajinskih vojnika koji se bore unutar grada pokazuju da su ruske trupe usredotočile svoje napore na napredovanje kroz središte grada koristeći teško topništvo i zračno bombardiranje, uništavajući otpor blok po blok. Neke ukrajinske postrojbe pretrpjele su velike gubitke i morale su biti rotirane ili pojačane drugim postrojbama.

Meževikin je rekao da još uvijek postoje jake ruske divizije koje čuvaju kritične obrambene točke, ali da jedinicama regularne ruske vojske nedostaje morala i lakše ih je slomiti. Ali Wagnerovim jedinicama, uključujući i osuđenike, prijetilo se fizičkim kažnjavanjem ako se povuku:

New York Times je izvijestio da je Task Force Adam raspoređen u Bahkhmut prije šest tjedana. Novinari NYT-a opisali su zapovjedni centar koji je upravljao operacijama u Bahmutu kao "skriven u utrobi neoznačene zgrade, daleko od borbi, visoke tehnologije i buke".

Prema NYT-u, zapovjedni centar je bio užurban, s vojnicima koji su uživo gledali videozaslone uništenih zgrada i bojnog polja punog kratera.

Tagovi: Bahmut, rat u Ukrajini, Yevhen Mezhevikin, taktička grupa Adam, skupina Wagner, Jevgenij Prigožin
PROČITAJ I OVO
Bartulica objavio novu imovinsku karticu
IMOVINA
Bartulica objavio novu imovinsku karticu
ZAGREB - Eurozastupnik Stephen Nikola Bartulica ažurirao je svoju imovinsku karticu. U imovinskoj kartici dostupnoj na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa navedeno je nekoliko novih podataka.
Putin: Ovo je uvjet za prekid rata
UVJETI
Putin: Ovo je uvjet za prekid rata
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je trenutni model globalne sigurnosti Zapada doživio kolaps i da Zapad treba pronaći način za suradnju s Rusijom.
Raspudić: Marija bi bila izvrsna predsjednica
POTPORA
Raspudić: Marija bi bila izvrsna predsjednica
ZAGREB - Nezavisni zastupnik Nino Raspudić poručio je danas kako je kandidatura zastupnice i njegove supruge Marije Selak Raspudić na predsjedničkim izborima vrlo izvjesna, istaknuvši da bi bila izvrsna predsjednica jer je dobro upoznata i aktivna u područjima vanjskih poslova i vojske.
Ukrajinci uništili jedno od najvrjednijih ruskih vozila
UNIŠTENJE
Ukrajinci uništili jedno od najvrjednijih ruskih vozila
KIJEV - Ukrajinski dron pogodio je vozilo R-416GM sjeverno od rusko-ukrajinske granice.
Putin: Svijet je došao do točke bez povratka
JASNA PORUKA
Putin: Svijet je došao do točke bez povratka

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da je trenutni model globalne sigurnosti Zapada doživio kolaps i da Zapad treba pronaći način za suradnju s Rusijom.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE