GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umirovljeni general pobijedio na predsjedničkim izborima u Češkoj

Umirovljeni general pobijedio na predsjedničkim izborima u Češkoj
ČEŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 18:32
Autor: SEEbiz
PRAG - Umirovljeni general Petr Pavel pobijedio je na predsjedničkim izborima u Češkoj. Nakon 93 posto prebrojanih glasačkih listića, on je u drugom krugu izbora dobio 57,4 posto glasova, dok je njegov protukandidat, bivši premijer i milijarder Andrej Babiš dobio 42,6 posto, prenosi francuska novinska agencija AFP, češka Priopćio je Zavod za statistiku.

Babiša je pobijedio već u prvom krugu izbora prije dva tjedna, kada je dobio 35,4 posto glasova, a Babiš 35 posto.

Kako prenose strane novinske agencije, izlaznost u drugom krugu izbora, koji je održan u petak i danas, bila je visoka, oko 70 posto.

Danas je čelnik liberalno-konzervativne češke vlade Petr Fiala već čestitao Pavlu na pobjedi kao "kandidata civilnog društva i demokratskih vrijednosti koje zastupa". Istaknuo je da je ovo treći poraz Babiša i njegove populističke stranke Ano nakon parlamentarnih i regionalnih izbora 2021. Ocijenio je da je njegov poraz rezultat "najodvratnije kampanje u kojoj se populizam spajao s ekstremizmom". "Sretan sam što je pobijedio kandidat koji teži ujednačavanju mišljenja i smirivanju sporova", dodao je, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

Izborna kampanja prije drugog kruga bila je žestoka, na trenutke i neprijateljska, obilježena ratom u Ukrajini. Pavel, koji je bio prvi general iz istočne države članice koji je predsjedao vojnim odborom NATO-a između 2015. i 2018., zalagao se za nastavak potpore Kijevu. "Rusija mora izgubiti u Ukrajini - čak i uz našu pomoć", naglasio je.

Babiš ga je, međutim, pokušao prikazati kao ratnog huškača. Pozvao je na pregovore s Moskvom i najavio da Poljskoj neće pomoći trupama u slučaju napada. Time je dobio brojne kritike u zemlji i inozemstvu.

8,3 milijuna birača u Češkoj je po treći put u povijesti izravno glasovalo za predsjednika države. Prije toga češki odn čehoslovačkog predsjednika birao je parlament. Dosadašnji predsjednik Miloš Zeman, kojemu 8. ožujka ističe drugi predsjednički mandat, više se nije mogao kandidirati za tu funkciju.

Današnjom pobjedom 61-godišnji Pavel postat će četvrti predsjednik Češke otkako je postala neovisna država nakon mirnog odvajanja od Slovačke 1993. godine. Bivši vojnik, koji je bio i načelnik Glavnog stožera češke vojske, naslijedit će 78-godišnjeg Zemana koji je često polarizirao javnost svojim kontroverznim izjavama o migrantima, muslimanima i medijima. Također je bio blisko povezan s Moskvom sve do prošlogodišnje invazije na Ukrajinu.

Promatrači sada očekuju ne samo smjenu generacija, već i promjenu stila u Praškom dvorcu, sjedištu predsjednika. "Moj moto je: suradnja, pristojnost i normalna komunikacija", najavio je Pavel, koji ocjenjuje da je to ono što posljednjih godina u Češkoj jako nedostaje, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Iako je njegova uloga uglavnom protokolarna, češki predsjednik također imenuje vladu, bira guvernera središnje banke i ustavne suce te je vrhovni zapovjednik oružanih snaga.

Novi će predsjednik države preuzeti dužnost u vrijeme rekordne inflacije u srednjoeuropskoj članici EU-a i NATO-a te velikih javnih financijskih deficita povezanih s ratom u Ukrajini.

Tagovi: Petr Pavel, Andrej Babiš
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE