GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro bivši ministar financija i veleposlanik Zoran Jašić

Umro bivši ministar financija i veleposlanik Zoran Jašić
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2021 / 21:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bivši ministar financija, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i veleposlanik Zoran Jašić umro je u 83. godini, doznaje se u ponedjeljak iz kruga prijatelja.

Jašić se rodio 25. veljače 1939. u Novom Selu na otoku Braču. Diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a specijalizirao javne financije na Sveučilištu J. W. Goethe u Frankfurtu na Majni. Magistrirao je na području razvojne ekonomije na Williams Collegeu u SAD-u.

Radio je u Ekonomskom institutu (1963–76) te od 1976. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu; od 1984. bio je redoviti profesor javnih financija.

Bio veleposlanik SFRJ u Maleziji (1987–91). Od 1992. do 1994. ministar financija u Vladi RH, a zatim veleposlanik Republike Hrvatske pri EU u Bruxellesu (1994–96), Njemačkoj (1996–2000) te od 2004. u Austriji.

Baveći se problematikom javnih financija, gospodarskom politikom, ekonomikom izobrazbe i međunarodnim gospodarskim odnosima, sam ili sa suradnicima, objavio je više knjiga, među kojima su Uvod u ekonomiku obrazovanja (1978), Uvod u teoriju ekonomske politike (1978., koautor P. Jurković), Budžet i privredni razvoj (1980), Obrazovanje i strukturne promjene (1987), Proširenje Europske unije kao izazov za Hrvatsku (Die Erweiterung der Europäischen Union als Herausforderung für Kroatien, 2000).

Dobitnik je nagrade Mijo Mirković za znanstveno istraživanje, Ordena kneza Branimira za doprinos diplomatskoj službi, priznanja Blaž Lorković za doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva te priznanja njemačkog Predsjednika za zasluge u produbljivanju prijateljskih odnosa između Hrvatske i Njemačke.

Fotografija: Marko Lukunić, Pixsell

Tagovi: Zoran Jašić, Ordena kneza Branimira za doprinos diplomatskoj službi, Ekonomski fakultet u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Omikron: U Velikoj Britaniji od ponedjeljka ponovno rad od kuće
OPREZ
Omikron: U Velikoj Britaniji od ponedjeljka ponovno rad od kuće
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu da Velika Britanija pooštrava restrikcije radi suzbijanja širenja omikron inačice koronavirusa, pa se tako od ponedjeljka ponovo uvodi rad od kuće i covid propusnice za neka veća okupljanja.
HZJZ tvrdi: Gotovo 80% nuspojava nisu opasne
CIJEPLJENJE
HZJZ tvrdi: Gotovo 80% nuspojava nisu opasne
ZAGREB - Od ukupno 5859 svih prijava nuspojava, na Pfizer ih se odnosilo 3268, na AstraZenecu 1584, na Modernu 675, na Johnson & Johnson 324 i osam prijava za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču
Srbija: Poslije prosvjeda povučen sporni zakon o eksproprijaciji
EPILOG
Srbija: Poslije prosvjeda povučen sporni zakon o eksproprijaciji
BEOGRAD - Vlada Srbije odlučila je u srijedu navečer povući iz procedure Zakon o eksproprijaciji i predložiti parlamentu izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, čime je ispunjen veći dio zahtjeva tisuća prosvjednika koji su posljednja dva vikenda blokirali prometnice u više od 50 gradova diljem Srbije.
Austrija ukida nacionalni lockdown, ali brojne pokrajine ostaju oprezne
POTEZI
Austrija ukida nacionalni lockdown, ali brojne pokrajine ostaju oprezne
BEČ - Austrija će dopustiti ponovno otvaranje brojnih aktivnosti, od trgovina i kazališta do restorana i frizerskih salona kada u nedjelju ukine 'lockdown', objavila je vlada u srijedu, no brojne savezne pokrajine su i dalje oprezne te će se otvarati postupno.
Udruge za ljudska prava: Predsjedniče, prešli ste na mračnu stranu
OTVORENO PISMO
Udruge za ljudska prava: Predsjedniče, prešli ste na mračnu stranu
ZAGREB - Osamnaest udruga za ljudska prava uputile su u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću u kojem mu poručuju da je "prešao na mračnu stranu" jer umjesto da brani temeljna ljudska prava i slobode sve više postaje govornik s rigidnim nacionalističkim programom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE