GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro Davorin Darko Ribnikar, unuk utemeljitelja Politike

Umro  Davorin Darko Ribnikar, unuk utemeljitelja Politike
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2021 / 19:01
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Na beogradskom Novom groblju u petak je ispraćen umirovljeni novinar Davorin Darko Ribnikar, dugogodišnji novinar i direktor Politike, unuk Vladislava Ribnikara, utemeljitelja tog najstarijeg dnevnog lista u ovom dijelu Europe, priopćila je u subotu obitelj Ribnikar.

Ribnikar je ispraćen u krugu najuže obitelji i nekoliko bliskih prijatelja i, po vlastitoj želji, bez ijedne izgovorene riječi.

Darko Ribnikar rođen je 5. ožujka 1939. godine u Beogradu, diplomirao je na Pravnom fakultetu Beogradskog sveučilišta, a potom i na odsjeku za međunarodne odnose Woodrow Wilson sveučilišta Princeton.

U Politici je, od svoje 23. godine, proveo punih 45 godina i ubraja se u red veterana srpskog novinarstva.

Darko Ribnikar bio je dugogodišnji dopisnik Politike iz Kaira, Pariza i New Yorka i jedini od pet iz obitelji Ribnikara koji su radili u Politici, a koji je istodobno bio i njezin glavni urednik i direktor.

U priopćenju obitelji istaknuto je da je Darko Ribnikar bio jedini glavni urednik i direktor Politike, koja je po tome jedinstvena među uglednim dnevnim listovima u svijetu, ali je na kraju 45 godina provedenih u toj kući otpušten kao tehnološki višak i bez isplaćene otpremnine.

Ribnikar je protiv lista Politika i nakladnika Politike Novine i Magazini više od 13 godina vodio sudski spor zbog povrede moralnih prava autora zato što je nova uprava Politike, protivno sporazumu koji je 12. ožujka 1997. godine potpisan s potomcima utemeljitelja Vladislava Ribnikara, izmijenila glavu i logo lista i s naslovne strane uklonila imena osnivača i direktora lista iz obitelji Ribnikar.

Taj spor Vrhovni sud Srbije je u studenom 2020. presudio u korist obitelji Ribnikar, što je Darko Ribnikar saznao par dana prije smrti, navela je obitelj.

Sramota je, velika opomena i prijekor za srpsko novinarstvo i moral, za srpsku kulturu uopće, što je Darko Ribnikar, svjestan odnosa prema tradiciji Politike, obitelji Ribnikar i prema njemu osobno, poželio da bude ispraćen samo u krugu obitelji, izjavio je na vijest o smrti Darka Ribnikara odvjetnik blizak obitelji Ribnikar.

Tagovi: Darko Ribnikar, Vladislav Ribnikar, Politika
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE