GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UN: Svako dijete danas je u opasnosti zbog klime i loše prehrane

UN: Svako dijete danas je u opasnosti zbog klime i loše prehrane
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2020 / 11:06
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Svijet ne uspijeva zaštititi djecu od zdravstvenih opasnosti koje predstavljanju klimatske promjene i loša prehrana, stoji u ključnom UN-ovu izvješću objavljenom u srijedu, upozoravajući da je svako dijete pod "trenutnom prijetnjom".

Prema mišljenju više od 40 svjetskih najistaknutijih stručnjaka za zdravlje djece i adolescenata, ni jedna država na svijetu ne štiti adekvatno sljedeći naraštaj od utjecaja ugljikova dioksida, uništavanja prirode i procesuirane hrane.

Oni su rekli da pretjerane emisije ugljičnog dioksida, koje uglavnom proizvode bogatije države, "prijete budućnosti sve djece" te će ih opteretiti dodatniim zdravstvenim opasnostima, od smrtonosnih valova vrućine do pojačanog širenja tropskih bolesti.


Izvješće koje su naručili Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF, također naglašava da djeci prijeti opasnost štetnog reklamiranja hrane bogate mastima i šećerom, alkohola i cigareta.

"Velika poruka je da ni jedna država ne štiti zdravlje današnje djece, niti njihovu budućnost", rekao je Anthony Costello, profesor Međunarodnog centra za zdravlje djece i ravnatelj Instituta za svjetsko zdravlje na University College London.

"Kad pogledate kakvu štetu čini zagađenje zraka dječjim plućima, imamo vrlo malo vremena da to riješimo", rekao je za AFP.

"Imamo rješenja, ono što nemamo je političko vodstvo i želja da se to postigne".

Izvješće, objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet rangira 180 država po stopi preživljavanja djece, obrazovanju i prehrani.

"Donositelji svjetskih odluka propustili su zaštititi djecu i mlade: propustili su zaštititi njihovo zdravlje, propustili su zaštititi njihova prava i propustili su zaštititi njihov planet", rekao je ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Oko 250 milijuna djece mlađe od pet godina u državama s niskim i srednjim prihodom pod rizikom su usporenog rasta zbog izgladnjelosti i drugih posljedica siromaštva, rekli su autori.

Istodobno, broj pretile djece širom svijeta povećao se 11 puta od 1975. te sada iznosi 124 milijuna.

Djeca u nekim zemljama vide po 30.000 televizijskih reklama svake godine, a jedna je studija u Australiji pokazala do koje su mjere djeca u toj zemlji izložena reklamama za alkoholna pića.

Tagovi: djeca, klimatske promjene, hrana, loša prehrana, pretilost djece, Ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE