GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ured europskog javnog tužitelja zatražio skidanje imuniteta Vinku Grgiću

Ured europskog javnog tužitelja zatražio skidanje imuniteta Vinku Grgiću
IMUNITET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 13:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja zatražio je od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupniku Vinku Grgiću zbog primanja mita i pronevjere europskih sredstava te zlouporabe položaja i ovlasti, što je prvi slučaj da se iz EU-a traži skidanje imuniteta zastupniku u Hrvatskom saboru.

U Uredu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića potvrđeno je da je stigao takav zahtjev iz Ureda europskog javnog tužitelja. „Predsjednik je zaprimio zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja za skidanje imuniteta zastupniku Vinku Grgiću i, sukladno Poslovniku, uputio ga je nadležnom radnom tijelu, a to je Mandatno-imunitetno povjerenstvo“, poručili su iz Jandrokovićeva ureda.

Predsjednika MIP-a Roberta Jankovicsa nismo uspjeli kontaktirati oko informacije kada će to tijelo raspravljati o skidanju imuniteta Grgiću, što je prvi slučaj da se iz Europske unije traži skidanje imuniteta zastupniku u Hrvatskom saboru.

Grgić je bivši SDP-ovac, a sada nezavisni saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške. U "aferi Janaf" sumnjiči ga se za primanje mita kako bi osigurao posao prvoosumnjičenom Kreši Peteku, zbog čega je u istražnom pritvoru proveo tri mjeseca. Riječ je o projektu izgradnje reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški teškog 5,4 milijuna kuna, od čega je 4,2 milijuna europskih sredstava.

Grgić je Hini izjavio kako nema informacija o zahtjevu za skidanjem imuniteta. „Ne znam ništa o tome. Mogu samo reći da te optužbe ne stoje. Zato smo Dražen Barišić i ja izdvojeni iz 'afere Janaf', to su sada odvojeni procesi i moramo vidjeti o čemu se radi“, rekao je.

„Navedena optužba bila je i u startu, nije to ništa novo. Imali smo dva projekta koja su istraživali, reciklažno dvorište i fotonaponska elektrana Biosol, i nije riječ o otvaranju nekog novog predmeta, a za ovo mi je već skinut imunitet. Ako se zbog odvajanja procesa traži ponovno skidanje imuniteta, onda će mi vjerojatno biti skinut imunitet po istom članku“, kaže Grgić.

Ured europskog javnog tužitelja svoj zahtjev temelji na Zakonu o provedbi Uredbe Vijeća (EU) iz listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), koji je Hrvatski sabor donio na sjednici u prosincu 2020.

Tagovi: Ured europskog javnog tužitelja, Vinko Grgić
PROČITAJ I OVO
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE