GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskok: Mi i DORH nismo izvor informacija u aferi Vjetroelektrane

Uskok: Mi i DORH nismo izvor informacija u aferi Vjetroelektrane
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 18:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Uskok nisu izvor informacija objavljenih u medijima tijekom istrage u aferi Vjetroelektrane, priopćio je u utorak Uskok dodajući da je policiji naloženo provođenje izvida vezanih za curenje informacija.

''DORH i Uskok nisu izvor informacija objavljenih u medijima jer svako objavljivanje istrage šteti probicima kaznenog postupka radi čega je policiji u utorak naloženo provođenje izvida'', priopćio je Uskok.

Uskok je precizirao da je u konkretnom predmetu rješenje o provođenju istrage doneseno 30. svibnja te je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, uručeno ili poslano putem pošte svim okrivljenicima i njihovim braniteljima. Uskok je dodao da je riječ o najmanje 29 osoba i da su svi javno objavljeni transkripti oni koji su navedeni u rješenju o provođenju istrage.

U Uskoku ističu da usporedba objavljenog sadržaja s transkriptima koji se navode u rješenju pokazuje da su javno objavljeni transkripti djelomično netočno interpretirani. Uz to, dodaju da je posebnim dokaznim radnjama evidentiran velik broj razgovora od kojih je samo mali broj naveden u rješenju o provođenju istrage radi dokazivanja postojanja osnovane sumnje.

''Činjenica da su javno objavljeni samo oni razgovori koji su bili navedeni u rješenju o provođenju istrage i time bili dostupni velikom broju naprijed navedenih osoba, potvrđuje da Uskok nije izvor objavljenih informacija'', stoji u priopćenju.

Uskok podsjeća da, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage, svi okrivljenici i njihovi branitelji imaju pravo uvida u spis i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa.

Tvrdnjama da informacije cure iz DORH-a i Uskoka diskreditiraju se uloženi napori i potiče nepovjerenje

''Iako prema odredbama Zakona o kaznenom postupku istraga nije tajna nego nejavna, stav je DORH-a i Uskoka da objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka zbog čega je izuzetno važno utvrditi tko je odao podatke'', nadodaje Uskok. Pritom zaključuje da se iznošenjem tvrdnji da ''iz DORH-a i Uskok-a cure informacije'' diskreditiraju uloženi napori i rad državnog odvjetništva u cjelini i potiče nepovjerenje u njegov rad.

Uskok je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Pnuskoka u aferi Vjetroelektrane, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, među kojima je i smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Pored prvoosumnjičene i u petak smijenjene državne tajnice te bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac, prijavljeni su vlasnik grupacije Lager i tvrtke C.E.M.P. Milenko Bašić (55), izvršni direktor Lagera Dragan Stipić (35), predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić (63), šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan (63) i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković (61).

Uz njih, prijavljeni su šibenski poduzetnik Ante Sladić (31), zagrebački poduzetnik Josip Ravlić (58), HDZ-ov kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija (55), tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro (35), HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić (38), kninski poduzetnik Nikola Lapčić (35) i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac (48).

Tagovi: Josipa Rimac, afera vjetroelektrane, Hrvatske šume, Milenko Bašić, USKOK, korupcija, Ante Sladić, Hrvatske šume, Ružica Njavro, Nataša Trubić, Ana Mandac
PROČITAJ I OVO
Papa odbio primiti Pompea, Vatikan ne želi biti uvučen u američke izbore
ODBIJENICA
Papa odbio primiti Pompea, Vatikan ne želi biti uvučen u američke izbore
RIM - Vatikan je objavio da je odbio zahtjev Mikea Pompea za audijenciju kod pape Franje i optužio američkog državnog tajnika da pokušava uvući Katoličku crkvu u američke predsjedničke izbore osuđivanjem vatikanskih odnosa s Kinom.
Intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori kao u Bergamu
KATASTROFA
Intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori kao u Bergamu

PODGORICA - Trenutni intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori je i veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, tvrde crnogorski epidemiolozi.

Policija u Bihaću zatvorila migrantski kamp, neki krenuli prema Hrvatskoj
MIGRANTI
Policija u Bihaću zatvorila migrantski kamp, neki krenuli prema Hrvatskoj
BIHAĆ - Policija Unsko-sanske županije u srijedu je zatvorila kamp za smještaj ilegalnih migranata koji se nalazio u središtu Bihaća premjestivši sve osobe koje su se tamo nalazile u kamp u selu Lipa udaljenom dvadesetak kilometara.
Čakovec: Obitelj preminulog pacijenta policiji prijavila nesavjesno liječenje
TRAGEDIJA
Čakovec: Obitelj preminulog pacijenta policiji prijavila nesavjesno liječenje
ČAKOVEC - Tragedija u Županijskoj bolnici u Čakovcu. Tijekom rutinskog postupka hemodijalize preminuo je 62-godišnjak zbog ubrizgavanja krive supstance. U četvrtak ujutro bit će obavljena obdukcija tijela, a rezultati obdukcije dat će odgovor na pitanje što se zaista dogodilo.
Pravobraniteljica: Milanovićeva izjava je seksistička
OCJENE
Pravobraniteljica: Milanovićeva izjava je seksistička
ZAGREB - "Nazvati političarke, saborske zastupnice, 'samodopadnim narikačama' jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe)”, ocijenila je Ljubičić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE