GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK: Nasljednicima Nevenke Jurak oduzmite milijune

USKOK: Nasljednicima Nevenke Jurak oduzmite milijune
FIMI-MEDIA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2022 / 09:46
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Iako su u aferi Fimi media pravomoćno osuđeni i HDZ i njihov bivši premijer Ivo Sanader, postupak u toj “aferi svih afera” koja se medijskim prostorom i hrvatskim sudnicama provlači od 2010., još nije dovršen, piše u nedjelju Večernji list.

Na zagrebačkom Županijskom sudu još se vuku repovi tog postupka koji se odnose na oduzimanje milijunske protupravno stečene koristi nasljednicima Nevenke Jurak, vlasnice Fimi medije.

Ona je preminula tijekom suđenja, a, prema pravomoćnoj presudi, njezina tvrtka Fimi medija poslužila je za izvlačenje novca iz državnih poduzeća. Taj novac poslije je poslužio za financiranje crnih fondova HDZ-a te privatnih potreba Ive Sanadera.

Nevenka Jurak je, prema optužnici, na tim malverzacijama zaradila oko 2,6 milijuna kuna, pa se taj novac od nje, odnosno njezinih nasljednika mora oduzeti u posebnom postupku. Osim tih 2,6 milijuna kuna, sporno je još i 11,9 milijuna kuna nezakonite zarade Fimi medije, pa Uskok sada traži da se to oduzme od kćeri N. Jurak, koja joj je nasljednica i iz stečajne mase Fimi medije, jer je tvrtka u međuvremenu otišla u stečaj.

Inače, ti su iznosi na sudskom pologu jer su zaplijenjeni početkom afere Fimi media, no mora se provesti postupak da bi se prebacili u državni proračun.

U dosadašnjem djelu postupku pročitana je dokumentacija, uključujući i pravomoćnu presudu koja je donesena na zagrebačkom Županijskom sudu. Saslušana je i odvjetnica Marica Ivanković, koja je tijekom oba suđenja bila pravna predstavnica Fimi medije te je u ime te tvrtke sjedila na optuženičkoj klupi. Marica Ivanković sada je predstavnica stečajne mase Fimi medije.

Na zadnjoj raspravi je u spis predala podnesak o zaključenju stečajnog postupka protiv Fimi medije. Ona i Mirna Rukavina, zamjenica ravnateljice Uskoka nisu imale dokaznih prijedloga, no zato je Marko Konjuh koji u postupku zastupa sada preminulu Nevenku Jurak, predložio da se kao svjedoci saslušaju svi suoptuženici Nevenke Jurak – Ivo Sanader, Mladen Barišić, Branka Pavošević, Ratko Maček te Vladimir Terešak, koji je tijekom kaznenog postupka sjedio na optuženičkoj klupi kao predstavnik optuženog HDZ-a.

Tražio je i novo knjigovodstveno i financijsko vještačenje, a u spis je zajedno s Krešimirom Vilajtovićem koji je punomoćnik kćeri Nevenke Jurak, priložio i raznu dokumentaciju za koju je predložio da se pročita. Izvođenju tih dokaza Uskok se usprotivio jer ih smatra nebitnim za postupak.

Sudsko vijeće pod presjedanjem sutkinje Irene Kvaternik će o predloženim dokazima odlučiti naknadno, a što su odlučili, znat će se u listopadu kada će se suđenje nastaviti, a vjerojatno i okončati, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.

Tagovi: Nevenka Jurak, Fimi-media, Ivo Sanader, Marica Ivanković
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE