GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK otvorio istragu protiv Zlatka Babića i još trojice

USKOK otvorio istragu protiv Zlatka Babića i još trojice
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 11:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četiri okrivljenika (1964., 1966., 1971., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Iako USKOK ne navodi imena riječ je o HDZ-ovu gradončelniku Kutine Zlatku Babiću, donedavnom predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davoru Kljakiću, nezavisnom vijećniku Draženu Kindermana te Darku Kolseku.

Kako navode iz USKOK-a osnovano se sumnja da je, u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine u Kutini, I. okr. kao gradonačelnik Grada Kutine, u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu za 2020. godinu, odnosno Odluke o izmjenama i dopunama tog proračuna, s III. okr. nezavisnim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina d.o.o., koje je u većinskom vlasništvu Grada Kutine, a sa IV. okr. oporbenim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tom trgovačkom društvu u kojem je i zaposlen.

Nakon što su na to pristali i glasovali, I. okr. je u cilju realizacije navedenog, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Kutina, zatražio od II. okr., vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Kutine te ujedno i predsjednika Ogranka HSLS-a Kutina, koje stranke čine koaliciju u Gradskom vijeću, da kod direktorice navedenog trgovačkog društva osigura zapošljavanje sina od III. okr. kao i povećanje plaće za IV. okr., na što je ovaj i pristao. Potom je II. okr., koristeći autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, direktorici trgovačkog društva i ujedno članici navedene stranke naložio zapošljavanje sina od III. okr. u tom društvu, kao i povećanje plaće IV. okr., zaposleniku istog društva, navodi USKOK.

Osim toga, u razdoblju od veljače 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, I. okr. je koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od II. okr. vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Ogranka HSLS-a zatražio da kod direktorice navedenog društva osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje. Potom je II. okr., nakon što je pristao na traženje I. okr., koristeći svoj autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, nalagao realizaciju dogovorenog direktorici navedenog društva i ujedno članici te stranke.

Također je, u razdoblju od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, II. okr. korištenjem svog službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika Ogranka HSLS-a, nalagao direktorici istog društva i članici te stranke da osigura nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako te osobe nisu ispunjavale uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana te neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Tagovi: Zlatko Babić, Kutina, Eko Moslavina, Dražen Kinderman, Darko Kolsek
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE