GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK podignuo optužnicu protiv Siniše Varge

USKOK podignuo optužnicu protiv Siniše Varge
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 14:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - USKOK je podignuo optužnicu protiv bivšeg ravnatelja HZZO-a, bivšeg ministra zdravstva u Vladi Zorana Milanovića i bivšeg saborskog zastupnika Siniše Varge.

Vargu se sumnjiči da je za vrijeme dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje nije bilo stvarne potrebe.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

“USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1965., 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i nezakonitog pogodovanja.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. godine, u Zagrebu, kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) s II. okr. i još jednom, u međuvremenu preminulom, osobom, stvarnim voditeljem poslovanja dva trgovačka društava, u cilju da se značajno nepripadno materijalno okoriste dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe.

Okrivljenici su navedeno realizirali putem tri ugovorena posla, za koje je I. okr. potpisao ugovore s navedenim trgovačkim društvima te Uredom ovlaštenog inženjera u vlasništvu II. okr. nakon čega je I. okr., a kako bi se stvorio privid izvršenih usluga, dogovorio izradu necjelovite dokumentacije. Prijem te dokumentacije je I. okr. osobno po sva tri ugovorena posla 19. prosinca 2012. potvrdio svojim potpisom iako je znao da navedeno nije bilo istinito.

Naime, radilo se o nepotpunim podacima koji su u elektronskom obliku dostavljeni u HZZO najranije nakon 12. siječnja 2013. te koji nikad nisu korišteni za poslovne potrebe tog Zavoda. Unatoč navedenom, HZZO je po sva tri ugovorena posla 8. siječnja 2013. u cijelosti izvršio plaćanja u ukupnom iznosu od 256.124,40 kuna za koji iznos je oštećen HZZO, a koji iznos su okrivljenici međusobno podijelili.

Nadalje se osnovano sumnja da je I. okr. tijekom 2013. i 2014. godine, u istom svojstvu, dogovorio s odgovornom osobom jednog trgovačkog društva, koja je u međuvremenu preminula, da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi putem postupaka javne nabave osigurao tom društvu dobivanje unosnih poslova od HZZO-a prema uvjetima koji će mu odgovarati. Tako se I. okr. s tom osobom dogovarao o trenutku raspisivanja javnog natječaja, o sadržaju natječajne dokumentacije te mu je dostavljao podatke HZZO-a koji su se odnosili na plan i predmet nabave.

Na osnovi te dokumentacije su zaposlenici trgovačkog društva sačinili dokumentaciju za javno nadmetanje, na temelju koje je potom I. okr. raspisao javni natječaj za nabavu usluga održavanja i čišćenja, na kojem je kao ponuditelj izabrano upravo to trgovačko društvo.

Na opisani je način I. okr. trgovačkom društvu osigurao dobivanje poslova od HZZO-a i to u 2013. godini u vrijednosti od 634.227,78 kuna te u 2014. godini u vrijednosti od 686.586,51 kunu”.

Tagovi: Siniša Varga, USKOK, HZZO
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE