GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK pokreće istragu protiv prodavatelja tuđih nekretnina u Istri

USKOK pokreće istragu protiv prodavatelja tuđih nekretnina u Istri
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2021 / 14:15
Autor: SEEbiz/Glas Istre

PULA - USKOK je, na temelju kaznene prijave PU istarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1995., 1994., 2001., 1977.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te prijevara i krivotvorenja isprave u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od kolovoza 2019. do srpnja 2021. godine, na području Istarske županije, u cilju stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, u zajedničko djelovanje povezao II., III. i IV. okr. i druge za sada nepoznate osobe, osmislivši sustav lažne prodaje nekretnina potencijalnim kupcima. Tako je najprije na društvenim mrežama, u oglasnicima i na drugi način pronalazio nekretnine koje se iznajmljuju ili se nude na prodaju, potom je utvrđivao gdje se nalaze i tko im je stvarni vlasnik, a po potrebi je osobno ili dajući naloge II. okrivljenoj te nekretnine i unajmljivao kako bi zainteresirane kupce mogao dovoditi u razgledavanje.
Putem lažnih profila na društvenoj mreži pronalazio je potencijalne kupce nekretnina i nudio im te nekretnine na prodaju, a zatim je na unaprijed dogovoren način i sukladno ulogama koje je zadao drugim okrivljenicima kod zainteresiranih kupaca stvarao i održavao lažno uvjerenje da o kupnji nekretnina pregovaraju s ovlaštenim osobama. U tu svrhu se I. okr., neistinito tvrdeći da je vlasnik ili punomoćnik vlasnika, kupcima lažno predstavljao imenima nepostojećih osoba ili imenima stvarnih vlasnika nekretnina. Također im je predočavao krivotvorene specijalne punomoći prodavatelja te je na strani prodavatelja potpisivao fiktivne ugovore lažnim imenima ili imenima stvarnih vlasnika, a kupce je odvodio i u razgledavanje nekretnina.
Pritom je II., III. i IV. okr. kao i druge za sada nepoznate osobe kupcima predstavljao lažnim imenima tvrdeći da su vlasnici nekretnina, da su u rodu s vlasnicima nekretnina ili da su vjerovnici vlasnika nekretnina. Osim toga je drugim okrivljenicima davao upute i naloge da se kupcima osobno ili telefonom predstavljaju lažnim imenima i da tvrde da su vlasnici nekretnina, da su u rodu s vlasnicima nekretnina ili da su vjerovnici vlasnika nekretnina, da unajmljuju nekretnine koje će kasnije nuditi na prodaju, da kupce vode u obilazak nekretnina, da od kupaca traže i primaju isplatu novčanih iznosa pod lažnom tvrdnjom da se radi o isplati kupovnine, kapare ili troškova poreza na promet nekretninama. Ujedno je II. okrivljenoj davao naloge i upute da se kupcima predstavlja kao javna bilježnica, da nabavlja i kupcima daje na potpis fiktivne ugovore, izjave i punomoći.

Okrivljenici su na unaprijed dogovoren način i s podijeljenim ulogama poduzimali opisane radnje te su od kupaca tražili i primali isplate novčanih iznosa pod lažnom tvrdnjom da se radi o isplati kupovnine, kapare ili troškova poreza na promet nekretninama. Od zainteresiranih kupaca nekretnina u navedenom razdoblju su primili ukupno najmanje 493.000,00 eura koji iznos su međusobno podijelili.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložiti određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Tagovi: Istra, nekretnine, prodaja, prijevara, krivotvorenje
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE