GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK proširio istragu protiv Josipe Rimac i ostalih

USKOK proširio istragu protiv Josipe Rimac i ostalih
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 14:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uskok je proširio istragu protiv smijenjene tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac i još pet novoosumnjičenih osoba, na dan kada sudac istrage treba odlučiti hoće li ranije zatvorene u istrazi afere Vjetroelektrane pustiti na slobodu ili im produljiti istražni zatvor.

U proširenju istrage Uskok Rimac, među ostalim, tereti da je utjecala na članicu Državne ispitne komisije kako bi njena suosumnjičenica prošla državni ispit te sestru zaposlila u šibenskoj Elektri. Također, sumnjiče ju i da je u Zavodu za zapošljavanje u Otočcu zaposlila sina glavnog urednika lokalnog portala koji je trebao pisati o nezakonitim zapošljavanjima u HEP-u.

Koristila položaj i društveni utjecaj

Ne otkrivajući identitete osumnjičenih Uskok je objavio da je Rimac koristila svoj položaj državne tajnice, kao i društveni utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru.

Uz bivšu državnu tajnicu Uskok je proširenjem istrage zahvatio službenicu kojoj je pomogla u polaganu ispita, članicu ispitne komisije, člana uprave HEP d.d. nadležnog za poslovanje ovisnog društva HEP ODS koji joj je zaposlio sestru te glavnog urednika portala kojemu je zaposlila sina.

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika Uskok od ranije sumnjiči za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u odbilo je 18. lipnja prijedlog obrane bivše državne tajnice da je puste iz istražnog zatvora gdje je završila zbog sumnji za trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti te davanje i primanje mita u aferi Vjetroelektrane.

Pored Rimac, odlukom izvanraspravnog vijeća, u pritvoru su ostali i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro i šibenski poduzetnik Ante Sladić, dok je kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija pušten da se brani sa slobode.

Poslijepodne nova odluka o istražnom zatvoru

U međuvremenu Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za određivanje pritvora drugoosumnjičenom u aferi Vjetrelektrane, vlasniku tvrtke Lager Milenku Bašiću, koji je u srijedu, po nalogu Hrvatske, uhićen zajedno s izvršnim direktorom te tvrtke Draganom Stipićem.

Pored spomenutih sedmero, Uskok u aferi Vjetroelektrane sumnjiči predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, šefa splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivana Melvana i direktora Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića.

Uz njih, prijavljeni su zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Ročište na kojem će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučiti hoće li produljiti ili ukinuti istražni zatvor osumnjičenima zakazano je za 15 sati.

Tagovi: Josipa Rimac, USKOK, korupcija, Ante Sladić, Hrvatske šume, Ružica Njavro, Nataša Trubić, Ana Mandac
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE