GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK provodi dodatne izvide zbog novih Mamićevih izjava

USKOK provodi dodatne izvide zbog novih Mamićevih izjava
IZVIDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2021 / 20:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - USKOK je u ponedjeljak izvijestio da provodi dodatne izvide zbog novih izjava i podataka koje pravomoćno osuđeni bivši čelnik GNK Dinamo Zdravko Mamić svakodnevno iznosi i objavljuje u medijima i na društvenim mrežama.

Iz Uskoka poručuju da su u međuvremenu ispitali veći broj osoba "u svojstvu građana" te uputili 13 dodatnih zahtjeva za prikupljanje potrebnih podataka, kao i još jednu zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć.

Uskok je ranije izvijestio da je još u listopadu prošle godine započeo s provjerama Mamićevih navoda u kojima on navodno potkrepljuje svoje optužbe na račun sudaca. Od primitka Mamićevih optužbi na prijenosnoj memoriji (USB stick) u listopadu 2020. do sredine ožujka upućeno je 118 zahtjeva za prikupljanje podataka, od kojih je prvih šest upućeno istog dana primitka, a u istom razdoblju je ispitana 31 osoba u svojstvu građana, izvijestio je Uskok sredinom ožujka.

Zdravko Mamić je u listopadu dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, suce osječkog Županijskog suda Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a predsjednika toga suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze, i da je o svemu obavijestio DORH.

Zbog fotografija s USB sticka, kojeg je osuđenik Zdravko Mamić dostavio DORH-u, a objavljene su u medijima, predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban je Državnom sudbenom vijeću (DSV) poslao zahtjev za pokretanje razrješenja sudačke dužnosti sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića koji su se družili sa Zdravkom Mamićem.

Vrhovni sud: Optužbe na račun sudaca djelotvorno istražiti

Opća sjednica Vrhovnog suda, koju čine predsjednik i svi suci najvišeg suda, zaključila je u petak da optužbe na račun sudaca treba djelotvorno istražiti pa makar dolaze i od osuđenih osoba, jer svi suci ne smiju biti taoci neprovjerenih optužbi.

Zdravko Mamić je u međuvremenu pozvao putem društvenih mreža suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ''reformu pravosuđa''.

Predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, suca tog suda Antu Kvesića, suca Visokog prekršajnog suda Nediljka Bobana i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu Mamić je pozvao je da što prije podnesu ostavke jer ih, kako je zapisao na Facebooku, čeka sudbina sudaca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina i Zvonka Vekića.

Bivši čelnik Dinama pobjegao je u BiH, čiji je državljanin, sredinom 2018. uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba koju je Vrhovni sud 15. ožujka u većem dijelu potvrdio.

Najviši sud Mamiću je potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora. Mamić je kazao da će, "ako do toga dođe" kaznu služiti u BiH.

Tagovi: Zdravko Mamić, Dinamo, Zoran Škorić, Vlatka Peras, Osijek Koteks, Đuro Sessa, Vrhovni sud RH, Zvonko Vekić, Darko Krušlin, Davor Mitrović, Mario Mamić, Nikky Vuksan, Mario Vrabac, Damir Vrbanović, Zoran mamić, Veljko Miljević
PROČITAJ I OVO
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE