GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK upao u državnu agenciju, više uhićenih

USKOK upao u državnu agenciju, više uhićenih
UHIĆENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 15:16
Autor: SEEbiz
OSIJEK - USKOK je pokrenuo istragu protiv ravnatelja Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Davora Mikulića (59) i još tri osobe zbog sumnje u namještanje natječaja za zapošljavanje u toj javnoj ustanovi.

Uskok je, ne navodeći identitete, priopćio da Mikulića tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, 43-godišnjakinju za poticanje na trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti, a 42-godišnjaka i 63-godišnjaka za zlouporabu položaja i ovlasti.

Osječka policija je, također ne navodeći identitete, izvijestila da je provedenim izvidima utvrdila kako je Mikulić zaposlio 43-godišnjakinju na njezin poticaj, objavivši natječaj za radno mjesto pri čemu je sa 63-godišnjim i 42-godišnjim članovima povjerenstva dogovorio da 43-godišnjakinja bude odabrana kao najbolji kandidat.

Tužiteljstvo je preciziralo da je Mikulić najprije osigurao potrebne izmjene dvaju pravilnika tako što je kod upravnog vijeća agencije inicirao sistematizaciju do tada nepostojećeg radnog mjesta s uvjetima prilagođenim isključivo kvalifikacijama 43-godišnjakinje, nakon čega je ishodio i potrebnu suglasnost članova povjerenstva.

Mikulić je potom, dodaje Uskok, u dogovoru s 43-godišnjakinjom raspisao javni natječaj za to radno mjesto koji je objavio samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina.

Uskok ističe da je Mikulić za članove povjerenstva imenovao 63-godišnjaka i 42-godišnjaka, od kojih je, koristeći se autoritetom neposredno im nadređenog, zatražio da odaberu 43-godišnjakinju kao najbolju kandidatkinju bez obzira na prijave drugih kandidata i njihove kvalifikacije.

Dvojica članova povjerenstva su, dodaje policija, unaprijed sačinili zapisnike o razgovorima s prijavljenim kandidatima u kojima su naveli da ostali kandidati ne ispunjavaju tražene uvjete, a kako bi prikrili nezakonite radnje, zatražili su potpisivanje zapisnika o obavljenim razgovorima radi prikrivanja unaprijed donesene odluke o zapošljavanju 43-godišnjakinje.

Osječka policija dodaje da je, temeljem sudskog naloga, pretražila domove, automobile i poslovni prostor koje su koristili prijavljeni te im je oduzela poslovnu dokumentaciju, prijenosna računala, mobitele i USB stickove.

Iz osječko-baranjske županijske uprave neslužbeno se doznaje da je županija, kao osnivač javne ustanove, u utorak obaviještena da će se u agenciji obaviti policijski izvidi, ali još nemaju službenih saznanja na što se odnose izvidi.

Navode i da će se kao osnivači agencije o svemu očitovati kada budu imali više službenih informacija. Uskok je sucu istrage osječkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora za sve okrivljenike.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1963., 1979., 1980., 1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti", stoji u priopćenju USKOK-a.

"Osnovano se sumnja da je II. okr., u razdoblju od rujna 2021. godine do veljače 2022. godine, u Osijeku i drugim mjestima u Osječko-baranjskoj županiji, zatražila od I. okr., svog bliskog prijatelja i ravnatelja Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije (dalje: Agencija), da u Agenciji sistematizira novo radno mjesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi i kvalifikaciji te joj osigura zapošljavanje na tom radnom mjestu, na što je I. okr. pristao", dodaje se.

USKOK opisao kako su namjestili javni natječaj
"U cilju realizacije dogovorenog, I. okr. je kao ravnatelj Agencije najprije osigurao potrebne izmjene dvaju pravilnika tako što je kod Upravnog vijeća Agencije inicirao da se u navedenim internim aktima sistematizira do tada nepostojeće novo radno mjesto s uvjetima radnog mjesta prilagođenim isključivo kvalifikacijama II. okr., nakon čega je ishodio i potrebnu suglasnost na navedene izmjene", piše USKOK.

"Potom je I. okr., sukladno dogovoru s II. okr., 17. siječnja 2022. raspisao javni natječaj za popunjavanje tog radnog mjesta, objavljujući ga samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina. Za članove natječajnog povjerenstva imenovao je III. i IV. okr. od kojih je, koristeći se autoritetom neposredno im nadređenoga, zatražio da kao najboljeg kandidata na natječaju izaberu II. okr. bez obzira na prijave drugih kandidata i njihove kvalifikacije, na što su oni pristali", dodaje se.

USKOK dalje piše da su optuženi namjestili natječaj tako da nitko od drugih kandidata ne ispunjava uvjete.

"Nadalje se osnovano sumnja da je III. okr., u dogovoru s I. okr., unaprijed sačinio zapisnike o razgovorima s prijavljenim kandidatima prema kojima ostali kandidati ne ispunjavaju tražene uvjete, pa su onda I. i III. okr., bez sudjelovanja IV. okr. kao člana natječajnog povjerenstva, obavili razgovore s kandidatima i od njih zatražili potpisivanje zapisnika radi njihove eliminacije i prikrivanja unaprijed donesene odluke o zapošljavanju II. okrivljene.

Sukladno dogovoru su zatim III. i IV. okr. podnijeli prijedlog da se II. okr. izabere kao najbolji kandidat na natječaju, nakon čega je I. okr. 31. siječnja 2022. donio odluku o zapošljavanju II. okr. na radno mjesto sistematizirano na opisani način, te je sljedeći dan s njom u ime Agencije sklopio ugovor o radu", objašnjava USKOK.

"USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora za sve okrivljenike", stoji na kraju priopćenja.

Tagovi: USKOK, Davor Mikulić, Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE