GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskoro kreće cijepljenje trećom dozom

Uskoro kreće cijepljenje trećom dozom
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 13:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je danas 816 novozaraženih koronavirusom. Detaljne podatke i informacije objavio je Stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare.

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite rečeno je kako je danas 816 novih slučajeva. 4.156 je aktivnih slučajeva.

U posljednja 24 sata testirano je 9.658 osoba, postotak pozitivnih je 8.45. Na bolničkom liječenju 457 osoba. Na respiratoru je 57 pacijenata.

Preminulo je šest osoba.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je riječ o tjednom porastu od 31 posto. Prosječna incidencija 184,2 od toga najniža u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Hrvatska je na 13 mjestu u eu po dvotjednoj incidenciji na sto tisuća stanovnika. Najvišu imaju Cipar i Irska. Po smrtnosti smo na 20 mjestu u EU.

Progovorio je o docjepljivanju i trećoj dozi cjepiva. 'Jedan od doprinosa našem saznanju je izraelska studija koja je prije nekoliko dana objavljena. U Izraelu je četvrti val jako buknuo. Oni su imali razloga prilično se zabrinuti jer su jedna od najcjepljenijih nacija u svijetu. Usprkos tome brojke su im počele rasti. U svim dobnim skupinama razina antitijela je značajno padala. Nakon što su zaključili da im 4. val dolazi i da imaju smanjenje razine antitijela odlučili su krenuti s trećom dozom i oni su prva zemlja koja je to uvela. Više od dva milijuna ljudi je cijepljena trećom dozom. Nakon treće doze gdje nakon 1¸4 dana imunitet izrazito raste i relativni rizik od oboljevanja je 11 puta manji kod osoba starijih od 60 godina u odnosu na one cijepljenje s trećom dozom', kazao je.

Kaže da je bilo manje nuspojava nego nakon dvije doze. 'To pokazuje da je kod osoba koje su starije od 60 godina dolazi do smanjenja rizika za oboljevanje i teže oblike bolesti', istaknuo je Capak.

ECDC ima jasan stav, kažu da treća doza nije upitna, no pitanje je koje bi skupine prvo trebalo docijepiti, dodao je.

U Euopi osam zemalja je uvelo treću dozu pod različitim uvjetima. Njemačka je najavila primjenu treće doze sredinom rujna, da se u 13 zemalja intenzivno raspravlja o uvođenju. Prvi na redu su stariji i imunokompromitirani. Treća doza primijenjuje se četiri tjedna do devet mjeseci od druge doze', zaključio je.

Alemka Markotić prezentirala je našu studiju o praćenju antitijela.

'Jučer smo dobili većinu analiziranih rezultata. Počeli smo cijepiti zdravstvene djelatnike u Klinici za infektivne bolesti na samom polčetku. Ovo su rezultati antitijela na njima. 608 djelatnika je primilo cjepivo, 94 posto liječnika je cijepljeno. Kod medicinskih sestara cijepljeno je 75 posto. Ostatk necijepljenih je više manje oni koji su mlađe osobe koje još razmišljaju. Imaju osjećaj da su nedodirljivi i da im se neće ništa dogoditi. Moramo poraditi na nezdravstvenim djelatnicima. Pratili smo titar IGG antitijela. Kod 583 djelatnika je praćeno i imamo rezultate tri mjeseca i šest mjeseci nakon druge doze.

82 posto ispitanih su žene. Prosječna dob je 44 godine.

Nakon cijepljenja oboljelo je 10 djelatnika i imali su blagi oblik bolesti. Tri tjedna nakon prvog cijepljenja razine rastu preko 20.000. Onda to pada i vraća se na vrijednosti od tri tjedna nakon prve doze.

Kod onih koji su prije cijepljenja preboljeli covid, pino je niži bio titar nakon prve doze, a visok kod preboljelih. Nakon druge doze bio je približno isti kod onih koji nisu preboljeli i koji jesu. Nešto je veći titar kod preboljelih i cijepljenih.

Što se tiče dobnih skupina, linearno je značajno niža razina antitijela kod starijih od 60 godina. U drugoj dozi se razlike između skupina se gube.

Tijekom šest mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom samo jedan i pol posto djelatnika koji su se cijepili su zaraženi, a prije toga je bilo 14 posto.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da nam brojevi rastu. Postoje predikcije da ćeto tako biti još određeno vrijeme. 'Jedna konstanta je prisutna a to je da je u ovom novom valu gdje dominira delta varijanta, uglavnom obolijevaju necijepljeni. 50 posto je cijepljenih i to nije dovoljno. Delta varijanta dominira kod nas. Prepoznata je još jedna varijanta 'mi' otkrivena u Kolumbiji i Ekvadoru koja nema potencijal nadjačati deltu', kazao je.

Virus neće sam otići, imamo alate i molim vas da ih iskoristimo.

Beroš ima poruku i za, kako kaže, antivaksere.

'Dozvoljavam njihovu odluku da se ne cijepe, to je legitimno, no utjecati na druge i gajiti sumnju i negirati činjenice, vraća nas korak natrag. Mi koji brinemo o vašoj zdravstvenoj sigurnosti napravili smo sve da učinimo sve korake. Doprinesimo kolektivnoj zaštiti da dodatno ne opteretimo zdravstveni sustav. Negiuranje mjera i učinkovitosti cijepljenja nije kažnjavanje Vlade i stožera, nego nas samih, naših bližnjih. Prekinimo taj začarani krug.

Na pitanje kada će krenuti docjepljivanje trećom dozom kod nas, Capak je rekao da ćemo vrlo skoro krenuti, no da ne znaju točno datum. To će biti prvo imunokopromitirani, a nakon toga će se proširiti na ostale skupine.

Pfizer je predao podatke o učinkovitosti treće doze, bitko je, kazala je Markotić, da krivna institucija u EU da dozvolu za treću dozu.

Markotić kaže da nema odgovor na pitanje kada je najbolje se cijepiti nakon preboljenja covida. 'Nakon mjesec, dva, tri nema nikakvih problema da se cijepe', dodala je.

Na pitanje zašto je Slavonija u crvenom, Capak je kazao da po europskim pravilima postoje dva kriterija, ukupno pozitivnih u broju testiranih i incidencija. Čim je incidencija prešla 75 postaju crveni. U jadranskoj hrvatskoj je udio bio manji od 4 i imaju prostora za incidenciju do 200.

Potvrdio je da je broje samo PCR testiranja i strance ne broje u naše oboljele.

'Postali smo ovisnici o brojanju. Većina zemalja će brojati opterećenost zdravstvenog sustava. Oni koji mogu proći kod kuće bez većih problema, neće se brojati', kaztala je Markotić.

Na pitanje jesmo li šest mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom i dalje zaštićeni, kazala je da nismo toliko zaštićeni kako smo mislili. Više smo zaštićeni, no razina antitijela je slična onima nakon prve doze pa treba biti oprezan. Zštićeni smo ali će biti potrebna treća doza', kazala je.

Na pitanje ministru Berošu o povećanom broju djece u bolnicama, odgovorio je: Dobna granica hospitaliziranih se spušta. Hospitalizirano je više djece nego u trećem valu. Ukupno je u trećem valu bilo hospitalizirano 234 djece, 2,8 posto. U 4. vali je hospitalizirano 108 a to je 5,5 posto. To je povećanje. Do šeste godine u trećem valu bilo je 1,29 posto, dok je sada 2,18 posto', kazao je

Jučer je, podsjetimo, zabilježeno 798 novih slučajeva zaraze. Među njima je 450 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 53 pacijenata. Preminulo je jedanaest osoba.

Dijelovi Hrvatske jučer su na karti ECDC-a otišli u crveno: Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija.

Grad Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom.

Ministar Vili Beroš upozorava da većina novooboljelih i hospitaliziranih nije cijepljena. 'Brojke hospitaliziranih danas su gotovo dvostruko veće nego u rujnu prošle godine dok je broj osoba na respiratoru tri puta veći, a među hospitaliziranima prevladavaju necijepljeni. Preliminarni podaci pokazuju da više od 94 posto osoba na respiratoru nije bilo cijepljeno', poručio je Beroš s jučerašnje sjednice Vlade.

Tagovi: Krunoslav Capak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE