GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskrsna košarica: Veći broj građana spremit će obilniju trpezu

Uskrsna košarica: Veći broj građana spremit će obilniju trpezu
PANDEMIJSKI USKRS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2021 / 12:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ove godine imamo nešto veći broj građana koji planiraju napraviti tradicionalni uskrsni doručak ili ručak. Naime, ukupno 83,2% građana izjavilo je kako to planira napraviti, dok ih je prošle godine bilo 76,3%

Uoči nadolazećeg blagdana Uskrsa i ove smo godine odlučili provesti anketno istraživanje kako bismo uvidjeli u kakvom će raspoloženju hrvatski građani provesti uskrsne blagdane te smo dobivene odgovore usporedili s onima od prošle godine koje smo proveli u potpunom zatvaranju. Ove godine, reklo bi se, ipak malo lakše dišemo.

Tako imamo i nešto veći broj građana koji ove godine planiraju napraviti tradicionalni uskrsni doručak ili ručak. Ukupno 83,2% građana izjavilo je kako to planira napraviti, dok ih je lani bilo 76,3%.

Namirnice za uskrsne blagdane građani u najvećem broju namjeravaju kupiti u hipermarketima i velikim trgovačkim centrima. To kao svoj odgovor navodi 59,1% građana, što je nešto manje u odnosu na prošlogodišnji Uskrs kada je u velikim formatima kupovalo 66,4% građana.

Slijedi 16,3% građana koji neće kupovati, nego imaju domaće namirnice, iz vlastite proizvodnje (lani je takvih bilo 14,9%), a nešto je veći i broj građana koji će potrebne namirnice nabavljati u malim prodavaonicama i supermarketima kojih sada ima 12,6% (lani 8,9%) te onih koji će kupovati na tržnici kojih pak imamo 11,1% (lani 9,4%). Slijedom navedenoga možemo zaključiti kako je uočljivo blago smanjenje važnosti trgovina velikih formata u usporedbi s prošlom godinom.

Proizvodi koji će se najčešće naći na uskrsnom stolu su uobičajeni, a na prvom su mjestu kuhana jaja (95,7%), koje potom po popularnosti slijede kuhana šunka (87,5%) mladi luk (86,1%), te hren (59,2%).

Polovica građana će na uskrsnom stolu imati rotkvice (50,6%), trećina njih će poslužiti pincu ili sirnicu (33,3%), a sličan broj će pripremiti orehnjaču (29,1%) i pečenu janjetinu (28,5%). Svako peto kućanstvo na stolu će imati puricu s mlincima (21,7%) pečenu svinjetinu (20,5%) i pogaču (20,5%). Nešto manji broj građana pripremit će pak šunku u kruhu (13,5%) te sarmu (11,4%).

Uvijek su vrlo zanimljivi stavovi građana vezano za planiranu potrošnju na pripremu slavlja ovog velikog blagdana. Tako je više od polovice građana, njih 54,3%, izjavilo kako planiraju štedjeti pri kupovini namirnica za ovogodišnji Uskrs, dok ih je lani bilo nešto manjih 48,1%.

Pritom najveći broj građana na uskrsne namirnice planira potrošiti između 400 i 499 kn (23,2%), dok je nešto manje onih koji će trošiti između 200 i 299 kn (17,6%) te 300 do 399 kn (16,1%). To je neka zlatna sredina, a kako rastu iznosi tako i pada broj građana koji će si to priuštiti. Od 600 - 999 kn trošit će 10,7% građana, a više od 1.000 njih svega 3%.

Istraživanje su tijekom veljače 2021. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Tagovi: uskrsna košarica, kuhana jaja. kuhana šunka, hren, uskrsni ručak, uskrsni doručak
PROČITAJ I OVO
Plenković u Osijeku: Vlada nastavlja sa snažnom podrškom Slavoniji
OSIJEK SLAVI
Plenković u Osijeku: Vlada nastavlja sa snažnom podrškom Slavoniji
OSIJEK -Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u osječkom HNK-u u četvrtak je obiježen Dan grada, a hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da će Vlada nastaviti snažnu podršku Slavoniji, Baranji i Srijemu, kroz politiku koja je počela prije pet godina.
Schallenberg se nakon samo nekoliko tjedana povlači s funkcije austrijskog kancelara
POVLAČENJE
Schallenberg se nakon samo nekoliko tjedana povlači s funkcije austrijskog kancelara
BEČ - Austrijski kancelar Alexander Schallenberg je nakon samo nekoliko tjedana objavio u četvrtak da se povlači s dužnosti predsjednika austrijske vlade.
Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje, a uvode se i drastična ograničenja za necijepljene
OŠTRIJE MJERE
Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje, a uvode se i drastična ograničenja za necijepljene
BERLIN - Predstavnici savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina donijeli su na sastanku u Berlinu u četvrtak odluku o pooštrenju mjera za necijepljene, koje sadrže drastična ograničenja kontakata i pristupa maloprodaji te kulturnim i sportskim natjecanjima, a priprema se i uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa.
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
NADZOR
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
ZAGREB - Utvrđeno je da je USKOK dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju, navode u priopćenju.
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
PAD
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade o padu broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan za 14,5 posto i blagom padu broja hospitaliziranih, iako je pritisak na bolnički sustav i dalje velik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE