GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavne promjene u Rusiji stupile na snagu

Ustavne promjene u Rusiji stupile na snagu
RUSIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2020 / 18:30
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA – Promjene ruskog ustava, uključujući i amandman koji bi predsjedniku Vladimiru Putinu omogućio da zemljom vlada sve do 2036., stupile su u subotu na snagu, nakon što ih je u petak potpisao Putin.

Birači su velikom većinom podržali ustavne promjene koje su usvojene nakon glasanja koje je završilo u srijedu. Gotovo 78 posto glasača koji su sudjelovali na referendumu podržalo je izmjene ustava.

Kremlj je taj rezultat ocijenio trijumfom, dok kritičari referendum smatraju nelegalnim i nelegitimnim. Neovisna promatračka skupina je ocijenila da je glasanje bilo uvelike obilježeno neispravnostima.
Organizacija za europsku sigurnost i suradnju nije bila promatrač na referendumu kao što je inače slučaj s ruskim izborima.

Europska unija zatražila je od Rusije da ispita navode o nepravilnostima pri glasanju, uključivo optužbe o višestrukom glasanju i prisilama.

Osim što promjene ustava Putinu omogućuju još dva mandata, do 2036. godine, ako se kandidira i pobijedi na izborima, svi bivši ruski predsjednici dobivaju imunitet od sudskog progona. Također, prema novom ustavu će brak biti definiran kao zajednica muškarca i žene, u ustavu svoje je mjesto dobio i ruski jezik, a spominje se se i “vjera Rusa u Boga”, ali će zemlja ostati sekularna država. Zabranjivat će se davanje ruskog teritorija drugim zemljama što analitičari povezuju s aneksijom Krima.

Promjene onemogućavaju protivniku ruskog predsjednika Alekseju Navaljnom da se kandidira za najvišu političku funkciju kroz sljedećih 15 godina, jer svaki predsjednički kandidat mora živjeti u Rusiji najmanje 25 godina.

Tagovi: ustavne promjene u Rusiji, Vladimir Putin
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE