GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud obustavio sigurnosne provjere za suce

Ustavni sud obustavio sigurnosne provjere za suce
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2022 / 22:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dok ne odluči o dva prijedloga za ocjenom ustavnosti nedavno propisane sigurnosne provjere za suce Ustavni sud u ponedjeljak je obustavio provođenje te mjere utvrdivši da bi mogla izazvati poremećaj u djelovanju sudbene vlasti.

Sigurnosne provjere za suce svakih pet godina novitet su u Zakonu o sudovima koji je Sabor izglasao u paketu pravosudnih zakona u veljači.

Među ostalim zakonske izmjene predsjednike sudova i državnih odvjetništava obvezuju da sigurnosne provjere traže od nadležne sigurnosno-obavještajne agencije putem Ministarstva pravosuđa.

Zahtjeve za ocjenom ustavnosti poslali su Vrhovni sud, ali i Udruga hrvatskih sudaca koja neustavnom smatra i odredbu prema kojoj ministar donosi okvirna mjerila za rad sudaca bez mišljenja Opće sjednice Vrhovnog suda.

Ustavni sud ocijenio je da razmatranje pitanja koja su pokrenuli predlagatelji traži "podrobno i vremenski zahtjevno ispitivanje problema u svjetlu ustavnih vrednota i ustavom zaštićenih dobara".

Stoga su se u rješenju donesenom u ponedjeljak "ograničili samo na utvrđenje kako bi učinci primjene osporenih odredaba mogli izazvati poremećaj u djelovanju sudbene vlasti odnosno u strukturi pravosudnog sustava kao cjeline, time i ostvarivanje načela vladavine prava i pravne sigurnosti objektivnog pravnog poretka".

Ustavnom sudu je posebno sporno po kojim postupovnim pravilima bi odlučivalo posebno vijeće Vrhovnog suda, kao i zaštita prava i interesa sudaca u postupku sigurnosne provjere.

"Stoga, radi sprječavanja mogućih posljedica koje bi mogle nastati zbog primjene osporenih zakonskih odredaba, Ustavni sud je, do donošenja odluke o njezinoj (ne)suglasnosti s Ustavom, ocijenio potrebnim privremeno obustaviti izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje bi se na temelju tih odredaba poduzimale u praksi", priopćio je Ustavni sud.

Navode i da to jednoglasno doneseno rješenje ne prejudicira konačnu ustavnopravnu ocjenu osporenih zakonskih odredaba.

Tagovi: Ustavni sud RH, Miroslav Šeparrović, sigurnosne provjere za suce
PROČITAJ I OVO
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
GLOBALNE PROMJENE
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
BERLIN - Od 2006. Zaklada Bertelsmann svake dvije godine procjenjuje oko 140 zemalja na temelju toga razvijaju li se prema demokraciji ili autokraciji. Trenutna studija pokazuje: autokracije su sada u većini.
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
ZAPLJENA
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
KOPER - Prije nekoliko dana u luci Koper zaplijenjeno je 260 kilograma kokaina, koji na crnom tržištu vrijedi desetak milijuna eura, objavila je Televizija Slovenija.
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE