GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud obustavio sigurnosne provjere za suce

Ustavni sud obustavio sigurnosne provjere za suce
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2022 / 22:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dok ne odluči o dva prijedloga za ocjenom ustavnosti nedavno propisane sigurnosne provjere za suce Ustavni sud u ponedjeljak je obustavio provođenje te mjere utvrdivši da bi mogla izazvati poremećaj u djelovanju sudbene vlasti.

Sigurnosne provjere za suce svakih pet godina novitet su u Zakonu o sudovima koji je Sabor izglasao u paketu pravosudnih zakona u veljači.

Među ostalim zakonske izmjene predsjednike sudova i državnih odvjetništava obvezuju da sigurnosne provjere traže od nadležne sigurnosno-obavještajne agencije putem Ministarstva pravosuđa.

Zahtjeve za ocjenom ustavnosti poslali su Vrhovni sud, ali i Udruga hrvatskih sudaca koja neustavnom smatra i odredbu prema kojoj ministar donosi okvirna mjerila za rad sudaca bez mišljenja Opće sjednice Vrhovnog suda.

Ustavni sud ocijenio je da razmatranje pitanja koja su pokrenuli predlagatelji traži "podrobno i vremenski zahtjevno ispitivanje problema u svjetlu ustavnih vrednota i ustavom zaštićenih dobara".

Stoga su se u rješenju donesenom u ponedjeljak "ograničili samo na utvrđenje kako bi učinci primjene osporenih odredaba mogli izazvati poremećaj u djelovanju sudbene vlasti odnosno u strukturi pravosudnog sustava kao cjeline, time i ostvarivanje načela vladavine prava i pravne sigurnosti objektivnog pravnog poretka".

Ustavnom sudu je posebno sporno po kojim postupovnim pravilima bi odlučivalo posebno vijeće Vrhovnog suda, kao i zaštita prava i interesa sudaca u postupku sigurnosne provjere.

"Stoga, radi sprječavanja mogućih posljedica koje bi mogle nastati zbog primjene osporenih zakonskih odredaba, Ustavni sud je, do donošenja odluke o njezinoj (ne)suglasnosti s Ustavom, ocijenio potrebnim privremeno obustaviti izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje bi se na temelju tih odredaba poduzimale u praksi", priopćio je Ustavni sud.

Navode i da to jednoglasno doneseno rješenje ne prejudicira konačnu ustavnopravnu ocjenu osporenih zakonskih odredaba.

Tagovi: Ustavni sud RH, Miroslav Šeparrović, sigurnosne provjere za suce
PROČITAJ I OVO
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ISTRAŽIVANJE
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ZAGREB - Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Reuters.
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
PREOKRET NA BOJIŠTU?
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
KIJEV - Čelnik posebnog stožera za Ukrajinu saveznog Ministarstva obrane je jasan: Njemačka drži svoju riječ i već u ožujku Ukrajini stižu tenkovi. A to oružje će promijeniti stanje na bojištu.
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
NESREĆA
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je o današnjem izvanrednom događaju s dronom tijekom redovite obuke.
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
NAORUŽAVANJE
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
ZAGREB - Thiery Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, uskoro će doći u Hrvatsku kako bi razgovarao s predstavnicima vojne industrije o njihovim mogućnostima proizvodnje streljiva za potrebe država članica EU i Ukrajinu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE