GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud odlučio protiv Milanovića

Ustavni sud odlučio protiv Milanovića
ZAKON O SUDOVIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2021 / 15:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ustavni sud na današnjoj sjednici nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti Zakona o sudovima, vezano uz predsjednika Zorana Milanovića i izbor čelne osobe Vrhovnog suda. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nakon današnje sjednice ispred zgrade Suda daje izjavu za medije.

“Ustavni sud je na sjednici donio dvije odluke. Nije prihvaćen prijedlog za ocjenu ustavnosti o sudovima vezano uz javni poziv. Ustavni sud je zaključio da taj javni poziv ni u čemu ne ugrožava ustavni položaj predsjednika Republika niti dovodi u pitanje njegovu ustavnu ovlast. Bez prijedloga predsjednika Sabor ne može izabrati predsjednika Vrhovnog suda."

Ustavni sud je, dakle, odlučio da Milanović ne može odluku o svom kandidatu za čelnu osobu Vrhovnog suda donijeti mimo javnog poziva.

"Smatramo da taj zakon nije protivan Ustavu, pogotovo odredba o diobi vlasti koja ukazuje na međusobnu suradnju. Bilo je 9 glasova za i 4 protiv. Četiri suca su najavila izdvojeno mišljenje, ali četiri suca su najavili i izdvojeno podupiruće mišljenje", rekao je

"Ured predsjednika mora pribaviti mišljenje i Ustavnog suda, no to služi njemu da uz program rada odabere životopis. On nije vezan tim mišljenjem", rekao je.

“Nismo prihvatili prijedlog sudaca da se uputi zahtjev sudu EU o tumačenju prava EU. Nismo prihvatili prijedlog ni za javnu raspravu”, dodao je.

“O zahtjevu Arsena Bauka nije bilo vremena raspravljati jer je podnesen jučer. On je iznio nešto novo što nitko nije, da su ovim zakonom date ovlasti Uredu predsjednika koje zakonodavac ne smije davati, nego jedino predsjednik može svojom odlukom. No, to neće puno promijeniti na stvari”, rekao je Šeparović.

Dodatno je pojasnio mogućnosti predsjednika: “Ured predsjednika mora pribaviti mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe o svim kandidatima koji su se prijavili. To služi da odabere onog kandidata za kojeg smatra da je najbolji, uz životopis kandidata. Nije vezan tim mišljenjem, može izabrati bilo kojeg kandidata, ali mora biti jedan od onih koji se prijavio na javni poziv.”

Ako se ne izabere predsjednik Vrhovnog suda, zamjenik obavlja dužnost do izbora, dodao je. “To što u zakonu ne stoji da ne postoje rokovi u kojem se mora tražiti mišljenja, u kojem predsjednik mora predložiti kandidata kao ni Sabor, ne znači da postupak ne treba provesti. Zakone treba tumačiti smisleno. Bogatstvo Ustavnog suda su različita mišljenja”, rekao je Šeparović, a prenosi N1.

Ustavni je sud je na današnjoj sjednici ukinuo i pojedine uredbe vlade RH o gospodarenju otpadom.

O odluci vezanoj Milanovića oglasili su se i priopćenjem.

Priopćenje Ustavnog suda prenosimo u cijelosti:

“Ustavni sud Republike Hrvatske na sjednici održanoj 23. ožujka 2021. donio je:

1. Rješenje kojim nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 44.a Zakona o sudovima (“Narodne novine” broj 28/13., 33/15., 82/15. i 67/18.).

Ustavni sud u bitnom je utvrdio da osporena odredba zakona kojom je propisano da Državno sudbeno vijeće objavljuje javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda ne ograničava predsjednika Republike u izvršavanju njegove ovlasti iz članka 116. stavka 2. Ustava prema kojem on predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a sve to polazeći od ustavnih zahtjeva iz članka 4. stavka 2. i članka 94. stavka 2. Ustava.

Predsjednik Republike ovlašten je predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv Državnog sudbenog vijeća pri čemu prilikom upućivanja prijedloga Hrvatskom saboru nije vezan mišljenjem Opće sjednice Vrhovnog suda RH i Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora.

Ustavni sud nije odlučivao o prijedlogu zastupnika Arsena Bauka za ocjenu suglasnosti odredbe članka 44.a Zakona o sudovima s člankom 106. stavkom 2. Ustava u pogledu ovlasti Ureda predsjednika Republike da traži mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda RH i Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora s obzirom da je taj prijedlog Ustavni sud zaprimio samo dan prije održavanja sjednice, pa će se o njemu odlučivati naknadno.

Ustavni sud RH donio je sve navedene odluke odnosno rješenja s 9 glasova za i 4 glasa protiv. Četvero sudaca najavilo je izdvojena mišljenja, a četvero izdvojena podupiruća mišljenja.

2. Odluku kojom je ukinuo pojedine odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom (“Narodne novine” broj 50/17. i 84/19.) u dijelu u kojem je utvrdio da je Vlada RH izašla izvan njezinih zakonom propisanih ovlasti.”

Tagovi: Ustavni sud RH, Zakon o sudovima, Zoran Milanović, Miroslav Šeparović
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE