GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu protiv Vrbanovića

Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu protiv Vrbanovića
AKROBACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2022 / 09:27
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Premda je Ustavni sud udbio ustavne tužbe Zdravka i Zorana Mamića, u do sada neviđenom pravosudnom obratu, na sjednici u utorak odlučio je usvojiti ustavnu tužbu bivšega izvršnoga direktora HNS-a Damira Vrbanovića koji je s Mamićima pravomoćno osuđen u istome predmetu.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Ustavni sud je ukinuo pravomoćnu presudu kojom je Vrbanović osuđen na tri godine zatvora te naložio da mu se sudi ponovno, ali pred drugim sudom, a ne pred osječkim Županijskim sudom koji je njemu i Mamićima te porezniku Milanu Pernaru bio izrekao osuđujuće presude. Naime, Ustavni sud je odlučio ustavne tužbe svih osuđenika koji su ih podnijeli u ovome predmetu tretirati zasebno. Prvo je na sjednici u studenome odbacio tužbe braće Mamić, a zatim sada usvojio onu Vrbanovićevu.

Ustavni sud je, prema informacijama Jutarnjega lista, u svojoj odluci zaključio da Vrhovni sud mora ponovno delegirati Vrbanovićev predmet na neki drugi županijski sud u zemlji, a pitanje je treba li to više uopće biti jedan od preostala 3 uskočka suda (Split, Zagreb, Rijeka), jer Vrbanovićev predmet, nakon ukidanja, sam za sebe, po vrsti kaznenoga djela za koje ga se tereti, više ne mora biti predmet iz nadležnosti Uskoka već nekoga županijskoga državnoga odvjetništva. Naime, riječ je o predmetu gdje se Mamićima i Vrbanoviću sudilo zbog izvlačenja novca iz Dinama putem aneksa Ugovora o profesionalnom igranju s Lukom Modrićem i Dejanom Lovrenom, a jedini razlog zbog čega je predmet vodio Uskok je bila točka optužnice u kojoj se poreznika Pernara teretilo da je primio mito od Zorana Mamića, budući da se radi o koruptivnome kaznenome djelu.

Sada će se u ponovljenom postupku suditi samo Vrbanoviću i to za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Presuda protiv Vrbanovića je, kao i presuda protiv braće Mamić i Pernara, postala pravomoćna u ožujku prošle godine, no dok su Mamići prebjegli u BiH čije državljanstvbo imaju, Vrbanović je u nešto manje od godinu dana, od kada je prvi puta bio pozvan na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne uspio izboriti ukupno 5 odgoda odlaska u zatvor i to zbog zdravstvenoga stanja. Pernar se jedini od osuđenika iz toga predmeta nalazi na izdržavanju zatvorske kazne nakon što se sam javio u zatvor.

Vrbanović se, pak, prvi puta trebao javiti u Remetinec 26. svibnja prošle godine, no uvijek bi podnio molbu za odgodu zbog operacija koljena te rehabiltacije, a medicinska dokumentacija uvijek je govorila da mu je zdravstveno stanje takvo da se ne može liječiti unutar zatvorskoga sustava. Zadnja takva odgoda bila mu je na snazi još dva dana, odnosno u zatvor se trebao javiti 1. travnja, no sada do toga neće doći, već će se morati održati čitavo ponovljeno suđenje.

Kako je došlo do bizarne situacije da Ustavni sud u istome predmetu odbije ustavne tužbe nekih okrivljenika, a neke usvoji? Kako neslužbeno doznajemo, razlog leži u slučaju osječkih sudaca protiv kojih je Uskok otvorio istragu zbog primanja mita od Zdravka Mamića. Naime, kao što je poznato. Mamić je, nakon što je pravomoćno osuđen, sam rekao kako je davao novac trojici sudaca osječkoga Županijskoga suda kako bi ga oslobodili. Uskok je ubrzo protiv trojice sudaca otvorio istragu zbog primanja mita, ali i protiv Zdravka i Zorana Mamića zbog davanja mita odnosno posredovanja kod podmićivanja.

I Zdravko i Zoran Mamić su u svojim ustavnim tužbama protiv pravomoćne presude istaknuli da nisu imali pravično suđenje budući da su suci koji su im sudili bili korumpirani, no Ustavni sud je njihove tužbe odbacio jer su oni svoja saznanja o korupciji iznijeli tek nakon pravomoćne presude, a i sami su kreirali takvu situaciju jer su upravo oni davali mito. Kad je, pak, Vrbanović to isto za sebe istaknuo u ustavnoj tužbi, a on za razliku od Mamića nije imao saznanja o podmićivanju, Ustavni sud je zaključio kako on doista, ne svojom greškom, nije mogao imati pravično suđenje.

Osim Vrbanovićeve Ustavne tužbe, Ustavni sud je navodno usvojio i ustavnu tužbu supruge poreznika Milana Pernara kojoj se, premda nije okrivljena, također oduzima imovina koju je navodno ilegalno stekao njezin suprug. Tako će se osim čitavoga ponovljenoga kaznenoga postupka protiv Vrbanovića održati i ponovljeni postupak o oduzimanju imovine Pernarovoj supruzi.

Pernar navodno ustavnu tužbu nije podnio.

Tagovi: Ustavni sud RH, Damir Vrbanović, Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Milan Pernar
PROČITAJ I OVO
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ISTRAŽIVANJE
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ZAGREB - Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Reuters.
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
PREOKRET NA BOJIŠTU?
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
KIJEV - Čelnik posebnog stožera za Ukrajinu saveznog Ministarstva obrane je jasan: Njemačka drži svoju riječ i već u ožujku Ukrajini stižu tenkovi. A to oružje će promijeniti stanje na bojištu.
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
NESREĆA
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je o današnjem izvanrednom događaju s dronom tijekom redovite obuke.
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
NAORUŽAVANJE
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
ZAGREB - Thiery Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, uskoro će doći u Hrvatsku kako bi razgovarao s predstavnicima vojne industrije o njihovim mogućnostima proizvodnje streljiva za potrebe država članica EU i Ukrajinu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE